1051 Budapest, Október 6. utca 15. // Nyitvatartás: Hétfő - Vasárnap: 11.30-15.00, 18.00-23.00

Hazai alapanyagok alkalmazásának fontossága

A legjobb budapesti éttermek hazai alapanyaqggal dolgoznak

Te milyen ételeket részesítesz előnyben egy éttermi látogatás során? Mennyire fontos számodra a hazai alapanyagok felhasználása a főzés során? Szezonális gyümölcsöket és zöldségeket keresel vagy korántsem vagy ilyen tudatos, ha étkezésről esik szó?

Bárhogyan is vélekedj erről a témáról, egy dologban biztosak vagyunk: a vendéglátásban a hazai alapanyagok használatát nem csak a vendégek hálálják majd meg, hanem a vállalkozásunk pénztárcája is.

A titok pedig?

Mindössze csak ennyi: A megújuló magyar gasztronómia sikerének kulcsa a minőségi, szeretettel teli magyar alapanyag!

A következőkben pedig elmondjuk, mi számít hazainak és miért érdemes ezt megvásárolni és ételt készíteni belőle az import termékek helyett!

Tarts velünk most Te is!

Hazai termék vagy magyar termék?

Egy szóban forgó kérdés következik: mi a különbség a hazai és a magyar termék között? Íme a pontos válasz:

Mint a mesében, három a magyar igazság. A szóban forgó rendelet három csoportot különböztet meg a hazainak nevezhető termékek esetén.

A 3 csoport a következő:

 • magyar termék
 • hazai termék
 • hazai feldolgozású termék

Bár kétségtelen tény, hogy a 3 csoport esetén van hasonlóság, hiszen minden esetben szükséges valamilyen magyar kötődés, a kategóriák termékei közt lényeges különbség lehet.

Mi számít magyar terméknek?

A magyar származásra történő utalás a forgalomba hozott alaptermék jelölésén, megjelenítésén vagy reklámozása során akkor tüntethető fel, ha

 • növényi alaptermék esetén a termesztés, betakarítás, begyűjtés, tisztítás és kezelés, valamint az előrecsomagolás Magyarországon történt;
 • állati eredetű alaptermék esetén az állat születése, keltetése, felnevelése, vadon élő állat elejtése, halak kifogása, illetve a méz, tej és tojástermelés esetén, az állat termelésbe állítása, valamint az előrecsomagolás Magyarországon történt;
 • élelmiszer esetén a felhasznált növényi és állati eredetű alaptermék is megfelel a fenti feltételeknek.

A feldolgozás során feltétel, hogy az összetevők magyar származása mellett valamennyi eljárást is Magyarországon kell elvégezni. Ide tartozik a szétválasztás, részekre osztás, vágás, szeletelés, kicsontozás, darálás, nyúzás, őrlés, tisztítás, darabolás, kifejtés, törés, hűtés, fagyasztás, mély fagyasztás, kiolvasztás és a csomagolás is.

Az összetevők esetén a magyar származás alól kivételt képezhetnek bizonyos fűszerek, amelyeket nem termesztenek itthon, illetve a só, az adalékanyagok, az enzimek, az aromák, amelyeket nem állítanak elő hazánkban.

Hazai termékek nyomában

A megkívánt feltételek már kevésbé szigorúak a hazai termék esetén. Ez az áru is itthoni, de már kevésbé magyar. Magyarországon feldolgozott, de már meghatározott mértékig külföldi eredetű összetevőt is tartalmazhat.

A megjelölés feltétele:

 • az előállításához használt összetevők több mint 50%-a legyen magyar termék,
 • a feldolgozás minden lépése Magyarországon történjen

Mikor mondjuk, hogy egy termék hazai feldolgozású?

A hazai feldolgozású termék Magyarországon feldolgozott, de import eredetű összetevőket tartalmaz. A feltétele, hogy a feldolgozás minden meghatározó eljárása Magyarországon történjen.

Miért szeretik a magyar éttermek a hazai alapanyagokat?

Azért, mert…

 • jó minőségű termékhez jutnak hozzá
 • megbízható forrásból származnak
 • megvásárlásukkal a hazai ipart és mezőgazdaságot támogatják
 • a gazdákat is támogatják vele
 • a magyar termék finom és tele van szeretettel
 • sok esetben kedvezőbb áron tudnak hozzájutni
 • kapcsolatokat építhetnek ki általa a szakmában és megbízható beszállítók lehetnek a partnerei a jövőben

Ahol a hazai szó új szintre helyeződik

Mi, a Hoppá! Bistroban minden erőnkkel azon vagyunk, hogy izgalmas ételeket tálaljunk a vendégeink elé. Olyan ételeket, amelyek telis-tele vannak lelkesedéssel, odaadással és egy csipet pajkossággal.

Ételeink és menüink tükrözik mindazt, amit a vendéglátás iránt valójában érzünk. Téged mikor lephetünk meg?

További
cikkeink