Te, mint egy étterembe betérő vendég, mi alapján választasz az étlapról? Mennyire fontos számodra az egészséged és az a tudat, hogy kizárólag szezonális ételeket fogyassz?
Akármilyen válasszal is rukkolj most elő, egy dologban biztos lehetsz: ha a szezonalitás elvét veszed figyelembe és ez alapján alakítod ki az étkezésedet, akkor mindezt az egészséged, pénztárcád és a környezeted is meg fogja hálálni!
A következőkben a szezonalitásról lesz szó és arról, hogy miért érdemes olyan éttermet választanod, ahol ezt az alapelvet figyelembe véve alakítják ki az aktuális étlapot.
Tarts velünk most Te is és a következő éttermi látogatásodkor válassz tudatosabban az étlapról!
Mi számít szezonális ételnek?
Jogosan merülhet fel benned a kérdés, hogy vajon pontosan mit is takar a szezonalitás szó, ha az étlapot böngészed? Miért van manapság mindenki odáig ezért a bűvös kifejezésért? Most eláruljuk!
A szezonális ételek azok a fogások, melyek szorosan kapcsolódnak az adott szezonhoz, alapanyagaik egy adott évszaknak megfelelően elérhetőek és kerülnek felhasználásra az étteremben.
Nagyanyáink korában még nem volt kérdés a szezonalitás, hiszen nem nagyon volt miből válogatni. Nyáron az épp aktuális – azaz szezonon lévő – zöldségek fogytak, télen pedig azok, amelyek a hidegebbre forduló időben is termeszthetőnek, vagy a kamrában jól eltarthatónak bizonyultak.
Biztosan veled is sokszor előfordult már, hogy a piacon járkálva csábítóan vöröslő epreket fedeztél fel és legszívesebben azonnal leemelted volna őket a polcról. A színük szép, azonban nem árt kicsit a dolgok mögé nézni, mielőtt vásárlásra szánnád el magadat!
Az eper, a paradicsom, a cukkini és egyéb finomságok télen ugyanúgy elérhetőek a nagyobb üzletekben, mint nyáron. A különbség – vásárlói szemmel – épp csak az, hogy ilyenkor „aranyáron” kapjuk őket, jóval silányabb minőségben.
A szezonon kívüli termények negatívumai
· A polcokon sorakozó finomságok többsége a fűtött üvegházakból érkeznek az áruházba
· Félig még éretlenek
· A környezetre ható terhelésük sokkal nagyobb, mint a napon érlelt, szezonális társaiké
· Messzi tájakról érkeznek
· Az érésüket vegyi szerek segítségével serkentik
Jó példa erre a zamatos paradicsom, amely a nyári időszakban szinte minden különösebb ráfordítás nélkül terem meg minden balkonon, kiskertben, vagy épp öko gazdálkodásban, míg télen ugyanennek a piros csodának az ízetlen verzióját jóval több energia árán, mesterséges környezetben lehet csak felnevelni.
Tényleg egészségesebb az idény gyümölcs és zöldség?
Az idény gyümölcsöket tekintve nemcsak a napsütéses órák száma és a kevesebb permetezés járul hozzá a magasabb vitamintartalomhoz, hanem a frissesség is.
Minél frissebb egy gyümölcs, tehát minél kevesebb idő telik el a leszedése és az elfogyasztása között, annál több tápanyagot tartalmaz. Ebből a szempontból természetesen a saját termesztésű zöldség és gyümölcs a legjobb, de ha termelőtől, akár a piacon tudod beszerezni őket, az is jó választás, sőt, a nagyobb üzletekben is vehetsz szezonális, magyar árut, ezekkel is mindenképpen jobban jársz, mint az import termékekkel.
Ezért fogyassz idény gyümölcsöket:
· változatosabb lesz az étrended
· a szervezeted számára szükséges vitaminokhoz és tápanyagokhoz is hozzájuthatsz
· támogatod vele a hazai mezőgazdaságot
· véded a környezetet
· zamatosabb, természetesebb gyümölcsöket viszel be a szervezetedbe
· nem terheled káros anyagokkal a testedet, ezáltal megelőzöd a betegségeket
Az import termékek hátrányai
· Rengeteget utaznak, mire a fogyasztóhoz kerülnek
· Emiatt veszíthetnek a vitamin tartalmukból is
· Az import termékeket sokszor éretlenül szedik le
· Kevesebb tápanyagot tartalmaznak, mint a napon érett társaik
· Rengeteg vegyszer éri őket
· Víz ízűek
· Hatalmas az ökológiai lábnyomuk
· Előállításuk és transzportjuk hatalmas terhet ró a környezetünkre
Extra hasznos tipp:
Érdemes mindig megvizsgálni az adott gyümölcsöt vagy zöldséget a boltok polcain, ha ISCC logót látsz rajta, az azt jelenti, hogy fenntartható gazdálkodásból származik.
Ezért vásárolj helyi termelőktől
Az igazán tudatos és a környezete iránt érdeklődő éttermek és vendéglátóhelyek elsősorban helyi termelőktől szerzik be a szükséges alapanyagokat.
Miért éri meg mindez és milyen előnyökkel jár? Íme a legfontosabb szempontok:
· A helyi termelők természetes körülmények között termesztenek
· Vegyszerek felhasználása nélkül végzik a tevékenységüket
· Kis távokra szállítanak, ezzel óvják a környezetet is
· A hazai gyümölcsök és termények egészségesebbek, mint a külföldiek
· A szezonális finomságok sokkal olcsóbban szerezhetők be, mint import társaik
Szezonalitás és egészség mindenek előtt
Mi, a Hoppá! Bistroban az ételek készítésénél nem csak a szezonalitásra fektetjük a hangsúlyt, hanem az eredeti szándékra is, amely látható és felismerhető mind ízben, mind kivitelezésben.
Egyedi élményt nyújtunk mindenkinek, aki kicsit is szerelmes a gasztronómiába és a finom ételekbe!
Látogass el hozzánk és tapasztald meg a Hoppá élményt ízletes fogásainkkal!