1051 Budapest, Október 6. utca 15. // Nyitvatartás: Hétfő - Vasárnap: 11.30-15.00, 18.00-23.00

Szezonális ételek fontossága és megjelenésük az étlapon

Reggeli szendvics

Te, mint egy étterembe betérő vendég, mi alapján választasz az étlapról? Mennyire fontos számodra az egészséged és az a tudat, hogy kizárólag szezonális ételeket fogyassz?

Akármilyen válasszal is rukkolj most elő, egy dologban biztos lehetsz: ha a szezonalitás elvét veszed figyelembe és ez alapján alakítod ki az étkezésedet, akkor mindezt az egészséged, pénztárcád és a környezeted is meg fogja hálálni!

A következőkben a szezonalitásról lesz szó és arról, hogy miért érdemes olyan éttermet választanod, ahol ezt az alapelvet figyelembe véve alakítják ki az aktuális étlapot.

Tarts velünk most Te is és a következő éttermi látogatásodkor válassz tudatosabban az étlapról!

Mi számít szezonális ételnek?

Jogosan merülhet fel benned a kérdés, hogy vajon pontosan mit is takar a szezonalitás szó, ha az étlapot böngészed? Miért van manapság mindenki odáig ezért a bűvös kifejezésért? Most eláruljuk!

A szezonális ételek azok a fogások, melyek szorosan kapcsolódnak az adott szezonhoz, alapanyagaik egy adott évszaknak megfelelően elérhetőek és kerülnek felhasználásra az étteremben.

Nagyanyáink korában még nem volt kérdés a szezonalitás, hiszen nem nagyon volt miből válogatni. Nyáron az épp aktuális – azaz szezonon lévő –  zöldségek fogytak, télen pedig azok, amelyek a hidegebbre forduló időben is termeszthetőnek, vagy a kamrában jól eltarthatónak bizonyultak. 

Biztosan veled is sokszor előfordult már, hogy a piacon járkálva csábítóan vöröslő epreket fedeztél fel és legszívesebben azonnal leemelted volna őket a polcról. A színük szép, azonban nem árt kicsit a dolgok mögé nézni, mielőtt vásárlásra szánnád el magadat!

Az eper, a paradicsom, a cukkini és egyéb finomságok télen ugyanúgy elérhetőek a nagyobb üzletekben, mint nyáron. A különbség – vásárlói szemmel – épp csak az, hogy ilyenkor „aranyáron” kapjuk őket, jóval silányabb minőségben.

A szezonon kívüli termények negatívumai

·         A polcokon sorakozó finomságok többsége a fűtött üvegházakból érkeznek az áruházba

·         Félig még éretlenek

·         A környezetre ható terhelésük sokkal nagyobb, mint a napon érlelt, szezonális társaiké

·         Messzi tájakról érkeznek

·         Az érésüket vegyi szerek segítségével serkentik

Jó példa erre a zamatos paradicsom, amely a nyári időszakban szinte minden különösebb ráfordítás nélkül terem meg minden balkonon, kiskertben, vagy épp öko gazdálkodásban, míg télen ugyanennek a piros csodának az ízetlen verzióját jóval több energia árán, mesterséges környezetben lehet csak felnevelni.

Tényleg egészségesebb az idény gyümölcs és zöldség?

Az idény gyümölcsöket tekintve nemcsak a napsütéses órák száma és a kevesebb permetezés járul hozzá a magasabb vitamintartalomhoz, hanem a frissesség is.

Minél frissebb egy gyümölcs, tehát minél kevesebb idő telik el a leszedése és az elfogyasztása között, annál több tápanyagot tartalmaz. Ebből a szempontból természetesen a saját termesztésű zöldség és gyümölcs a legjobb, de ha termelőtől, akár a piacon tudod beszerezni őket, az is jó választás, sőt, a nagyobb üzletekben is vehetsz szezonális, magyar árut, ezekkel is mindenképpen jobban jársz, mint az import termékekkel.

Ezért fogyassz idény gyümölcsöket:

·         változatosabb lesz az étrended

·         a szervezeted számára szükséges vitaminokhoz és tápanyagokhoz is hozzájuthatsz

·         támogatod vele a hazai mezőgazdaságot

·         véded a környezetet

·         zamatosabb, természetesebb gyümölcsöket viszel be a szervezetedbe

·         nem terheled káros anyagokkal a testedet, ezáltal megelőzöd a betegségeket

Az import termékek hátrányai

·         Rengeteget utaznak, mire a fogyasztóhoz kerülnek

·         Emiatt veszíthetnek a vitamin tartalmukból is

·         Az import termékeket sokszor éretlenül szedik le

·         Kevesebb tápanyagot tartalmaznak, mint a napon érett társaik

·         Rengeteg vegyszer éri őket

·         Víz ízűek

·         Hatalmas az ökológiai lábnyomuk

·         Előállításuk és transzportjuk hatalmas terhet ró a környezetünkre

Extra hasznos tipp:

Érdemes mindig megvizsgálni az adott gyümölcsöt vagy zöldséget a boltok polcain, ha ISCC logót látsz rajta, az azt jelenti, hogy fenntartható gazdálkodásból származik.

Ezért vásárolj helyi termelőktől

Az igazán tudatos és a környezete iránt érdeklődő éttermek és vendéglátóhelyek elsősorban helyi termelőktől szerzik be a szükséges alapanyagokat.

Miért éri meg mindez és milyen előnyökkel jár? Íme a legfontosabb szempontok:

·         A helyi termelők természetes körülmények között termesztenek

·         Vegyszerek felhasználása nélkül végzik a tevékenységüket

·         Kis távokra szállítanak, ezzel óvják a környezetet is

·         A hazai gyümölcsök és termények egészségesebbek, mint a külföldiek

·         A szezonális finomságok sokkal olcsóbban szerezhetők be, mint import társaik

Szezonalitás és egészség mindenek előtt

Mi, a Hoppá! Bistroban az ételek készítésénél nem csak a szezonalitásra fektetjük a hangsúlyt, hanem az eredeti szándékra is, amely látható és felismerhető mind ízben, mind kivitelezésben.

Egyedi élményt nyújtunk mindenkinek, aki kicsit is szerelmes a gasztronómiába és a finom ételekbe!

Látogass el hozzánk és tapasztald meg a Hoppá élményt ízletes fogásainkkal!

További
cikkeink