1051 Budapest, Október 6. utca 15. // Nyitvatartás: Hétfő - Vasárnap: 11.30-15.00, 18.00-23.00

Miért vágyunk desszertre az étkezések végén?

Répatorta

Mindannyian éreztük már azt, hogy egy tökéletes étkezésen vagyunk túl, minden finom volt és teljesen tele vagyunk – mégis, vágyunk még valamire.

A szokás hatalma

“Nincs ezzel semmi baj, biztos megszokta a szervezeted, hogy evés után desszertet eszel!”

Valóban, ez is egy lehetséges magyarázat.

Egy 2009-es kutatás szerint egy szokás megtörése 18 naptól 254 napig bármennyi időbe telhet. Nem az elmúlt időszak legjobb étkezése után fog úgy dönteni a szervezetünk, hogy itt az ideje változtatni. Azonban mi a helyzet, ha nem jellemző ránk az édesség evés?

Tisztán biológia

Ez a jelenség is megmagyarázható, mi több, tökéletesen természetes.

Az emésztés komoly feladat. A testnek mindenhez energiára van szüksége – még ahhoz is, hogy energiát állítson elő. Az ehhez szükséges energiamennyiség (TEF, magyarul a táplálkozás hatására létrejövő termogenezis) átlagosan az étkezés kalóriamennyiségének 10%-a, azonban a pontos értékek eltérnek az étel összetételétől függően.

Ami szintén befolyásolja az értéket, az az elfogyasztott étel mennyisége. Egyszerű a logika: több étel emésztéséhez több kalória kell.

A szükséges kalóriát pedig a testünk is pontosan tudja, honnan a legegyszerűbb és leggyorsabb kinyerni: a cukorból.

töltött palacsinta

Mi lehet a megoldás?

Mit tehetünk hát, hogy bűntudat nélkül élhessük ki vágyainkat az étteremben? A válasz egyszerű: olyan desszerteket kell választani, amelyek táplálók, vagyis nem csakis cukrot és egyéb gyors felszívódású szénhidrátokat tartalmaznak.

A Hoppá! Bistronál az egyik alapvető irányelvünk a minőség.

A helyi termelőktől beszerzett, vegyszerektől és hosszas szállítási folyamatoktól mentes hozzávalók alapos átgondolás után, hozzáértő csapat kezei alatt válnak étel remekekké, így a desszertek elfogyasztásakor sem kell lelkiismeretfurdalást érezni minden falat után.

Mik a legnagyobb kedvencek?

Bár egyre többen nyitottak a hagyományostól eltérő desszertekre is, nem sokan vannak, akik ellen tudnának állni a klasszikusoknak.

A felmérések szerint a magyarok kedvence továbbra is a Dobos torta, de valószínűleg vannak még ennél is hagyományosabb desszertek, amelyek talán éppen házias jellegükből adódóan könnyen válhatnak az étkezés utáni sóvárgás tárgyává:

  • Palacsinta. Szinte magyarázatot sem igényel ez az egyszerű, de annál nagyszerűbb étel. A töltelékek lehetősége végtelen, kedvelje az ember a kissé fanyarabb ízeket és válassza a friss szezonális gyümölcsöket vagy savanykás lekvárokat; vagy éppen az étkezés lezárásaként akarjon egy hatalmas cukor löketet mogyorókrém formájában.
  • Túrógombóc. Ahány ház, annyi féle képpen készül ez az édesség, de egy biztos: csakis mi, magyarok tudjuk elkészíteni. A túrótól igazi hazai desszertről van szó, amit ma már “mindenmentes” változatban is elkészíthetünk, így igazán bárki számára megfelelő lehet.
  • Rétes. Túrós, mákos, almás, meggyes, vagy ezek bármilyen kombinációja. Bár csak a XVI. században jelent meg hazánkban ez az édesség, mára igazi hungarikumként tartjuk számon, amiből bármikor, bármennyit tud enni az ember.

Ott vannak ugyanakkor a külföldi receptek és reform-desszertek, amelyek egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek napjainkban:

  • Tiramisu
  • Panna cotta
  • Créme brülée
  • Brownie

Bármi is legyen a személyes kedvence az embernek, egy biztos: az étkezést követő desszert után vágyakozás természetes, így nem kell szégyellni, ha a tökéletes vasárnapi ebéd után még megkíván az ember néhány édes falatot.

desszertek tálalva

Hogyan tudunk segít?

Az állandó és szezonális ajánlataink esetében is szem előtt tartjuk a stabilitást és minőséget.

Változatos ajánlatokkal, finom és izgalmas desszertekkel várunk Téged, amelyek garantáltan az étkezés tökéletes lezárásaivá válnak majd. Házias és formabontó édességeink között biztosan mindenki megtalálja a neki tetszőt.

Így tehát egyszerre tehetsz eleget desszert iránti sóvárgásodnak és a lelkiismeretfurdalásról is lemondhatsz, amiért “bűnöztél”.

Várunk Téged is a Hoppá! Bistroban, hogy az étkezést ne kelljen a főétellel befejezned.

További
cikkeink