1051 Budapest, Október 6. utca 15. // Nyitvatartás: Hétfő - Vasárnap: 11.30-15.00, 18.00-23.00

Ettől bisztró a bisztró..

Hoppá! Bisztró

A “bisztró” elnevezés nagyon népszerűvé vált az elmúlt években. A szó bizonyos típusú éttermekre utal, amelyek különböznek a megszokott, hagyományos vendéglátóhelyektől.

Ezek a helyszínek otthonos légkörükről, barátságos kiszolgálásról valamint klasszikus, általában francia vonásokkal megspékelt fogásaikról ismertek. 

De mi is az a bisztró pontosan? 

Miben különböznek a többi étteremtől? 

Mitől olyan különlegesek?

A “bisztró” kifejezés először Franciaországban, Párizsban jelent meg, nem sokkal később pedig elterjedt az egész európai kontinensen. 

Ezt az elnevezést egy bizonyos étteremtípus megjelölésére használták, amely arról volt ismert, hogy sokkal kedvezőbb áron szolgálják fel az ételeket, így pedig könnyebben elérhetőek a nagyközönség számára.

Jellemzően a vendégek egyszerű, mégis finom ételeket fogyasztottak, ezeket különböző alkoholtartalmú vagy alkoholmentes italokkal kísérve. 

Ezeknek a létesítményeknek a berendezése mindig is viszonylag egyszerű volt, és nem jártak mutatós belső terekkel.

A kiszolgálásnak és az otthonos, meleg légkörnek köszönhetően a látogatók hátradőlhettek, pihenhettek és jókat ehettek, ihattak. 

Manapság a modern bisztrókat általában az általuk felszolgált ételek határozzák meg, általában a kontinentális kedvencek és a helyi finomságok valamilyen fajta fúzióját szolgálják fel. 

Miért pont Bisztrónak hívják?

Bár minden ételkedvelő ismeri a “bisztró” szót, nagyon kevesen ismerik annak eredetét és a mögötte rejlő valódi jelentést. 

A szó abból a kifejezésből származik, amelyet az orosz tisztviselők gyakran használtak ételeik rendelésekor: “bisztró bisztró”, ami azt jelenti, hogy „siess, siess”. 

Ebből az a gondolat született, hogy a vásárlók gyorsan akarják az ételt, és gyakran csak egy gyors falatot akartak, mielőtt elvégeznék a nap hátralévő részére maradt feladataikat.

Ez tehát olyan éttermek megszületését eredményezte, amelyek kifejezetten azokat szolgálják ki, akik sietősen akarják megkapni és elfogyasztani ételt, és valami olyan laktató és ízletes fogást szeretnének, aminek elkészítése nem tart túl sokáig.

Mások szerint a szó eredete a francia “bistraud, bistingo vagy bistrouille” szóból ered – erről a leplet egyelőre senki sem tudta még lerántani.

Mi a különbség a bisztró és az étterem között?

Annak ellenére, hogy mindkettő olyan létesítmény, ahová az emberek étkezni járnak, és mindkét helyen gyakran ugyanazt az ételt szolgálják fel –  ezek a helyszínek számos dologban különböznek egymástól.

Az első különbség az elnevezéseik meghatározásában rejlik. 

A “bisztró” szó alatt egy kicsi és olcsó helyet értünk, ahol az emberek enni tudnak, míg az éttermet úgy határozzUK meg, mint olyan helyet, ahol pénzért cserébe ételt és italt szolgálnak fel számunkra.

Fontos a “szolgálni” szó ebben a definícióban, mivel ez az egyik legfontosabb különbség a két vendéglátó helyiség között.

A bisztróknak általában van egy főpultja, ahol meg lehet rendelni az ételt, míg az éttermekben a pincér általában odajön az asztalhoz és felveszi a rendelést.

Emellett a bisztrókat olyan helynek tekintjük, ahol csak egyszerű ételeket szolgálnak fel, gyakran ragaszkodva ahhoz, amit az emberek kedvelnek és élveznek. 

Az éttermek inkább a kísérletező oldalra helyezkedhetnek az ételek terén, és változhatnak az általuk kínált fogások, valamint az élmény tekintetében.

A bisztróban kínált konyha általában valamilyen francia ételt tartalmaz. Más országok bisztrói esetében ez gyakran magában foglalhatja az adott ország népszerű fogásait, amelyek francia vonásokkal gazdagodnak.

Az éttermek szinte bármilyen konyhát felszolgálnak.

Az ár fontos tényező a bisztró és az étterem közötti különbségek megértésében. A bisztrókat értelemszerűen olcsóbb lehetőségnek tekintjük.

Az éttermek viszont bármilyen árat alkalmazhatnak, amit akarnak, néha hihetetlenül pénztárcabarát ételeket, néhány pedig hihetetlenül drága fogásokkal.

A bisztró meghatározó jellemzője az általa teremtett hangulat: itt a vendégeknek nem kell szép ruhában, szmokingban vagy magassarkúban parádézniuk. 

Az éttermek, kiemelten az alkalmi helyek olyan dress codeot adhatnak meg az emberek számára, ahol a lehető legelegánsabban kell megjelennünk.

Így vagyunk mi egyszerre bisztró és étterem..

vagy még annál is több?

Természetesen vannak olyan szempontok, amely alapján tipikus bisztróként funkcionálunk:

  • nemzetközi konyhaművészetben gondolkozunk, magyar ízekben gazdag, francia vonásokkal készített ételeink vannak. 
  • otthonos környezetet és barátságos hangulatot biztosítunk számodra.

Bizonyos esetekben azonban többek vagyunk, mint egy egyszerű bisztró vagy étterem: 

  •  kortárs, mégis közérthető vendéglátó helyiség vagyunk. Fontosnak tartjuk az alapanyagaik helyi beszerzését, tiszteletét, és azok szívből jövő, őszinte prezentálását a tányérjainkon. 
  • bár szem előtt tartjuk a hazánk tradícióit, rendkívül finom csavarokra számíthatsz tőlünk a megszokott fogásokban.
  • nem kell a főpulthoz fáradnod, ha finomat ennél. Csak foglalj helyet, válassz az étlapról ízlés szerint vagy kérd ki a segítségünket a döntésben, mi pedig már készítjük is a legfinomabb fogásokat!

Ez a Hoppá! Bistro!

További
cikkeink