1051 Budapest, Október 6. utca 15. // Nyitvatartás: Hétfő - Vasárnap: 11.30-15.00, 18.00-23.00

A konyha legfontosabb alapanyagai

Alapanyagok

A szakácsok varázslatos dolgokat tudnak kihozni akár a legegyszerűbb alapanyagokból is. Az összetevők különleges elkészítési módjainak segítségével és a hozzávalók kombinációjával olyan ételeket készíthetnek, amelyek egy különleges íz kalandra invitálnak. 

Mosolyt csalhatnak az arcodra, lángra lobbanthatják a szádat bátor fűszerezésükkel, vagy pontosan eltalálhatják azt az édes íz élményt, amelyre vágysz. 

Milyen összetevőkből dolgoznak annak érdekében, hogy ez létrejöhessen?

A minőségi alapanyagok kiválasztása valódi hatással lehet az étteremben felszolgált ételek ízére. Ezeket az összetevőket frissességükkel és természetes jellegükkel lehetővé teszik, hogy a séfek a lehető legfinomabb ételeket tálalhassák.

A legjobb alapanyagok felhasználása nélkül a legnagyobb séf alkotása is csak maximum közepes lesz, hiszen tudja kiélni a hozzávalók valódi íz potenciálját.

Az első és legfontosabb: friss összetevőkre összpontosítva

Ha egy szakács nem friss csirkével vagy hallal dolgozik, akkor az ezekben található fehérjék elveszítik ízüket. Ugyanez mondható el akkor is, ha a fehérjedús alapanyagokat lefagyasztották, majd kiolvasztották. 

Amikor az élelmiszert lefagyasztjuk, az sokat veszít abból a lédús és természetes ízéből, amely a fagyasztás előtt volt rá jellemző. A legjobb alapanyagok azok, amelyeket frissen, hűtve visznek be az étterembe, és még azelőtt felhasználják, hogy le kellene fagyasztani a tartósításhoz.

Ugyanez mondható el a zöldségekről is. 

Ettél már olyan salátát, ami túl sokáig állt a hűtőben? A friss zöldségek tele vannak olyan ízekkel, amelyek szétáradhatnak a szájban, ha viszont régi zöldségeket használsz fel az ételekben, akkor egyszerűen nem fogod kihozni belőlük azt az ízt, amit a frissek adnának. 

Ez az oka annak, hogy a szakácsok mindig arra törekednek, hogy friss zöldségeket és fehérjéket használjanak fel.

A legfontosabb alapanyagok

A képzett szakácsok többnyire olyan összetevőket használnak, amelyek könnyen elérhetőek a hobbi szakácsok számára is, a fő különbség azonban az, hogy otthoni szakácsként általában némi erőfeszítést igényel a jó alapanyagok megtalálása. 

A szupermarketek egyszerűen kényelmesebbnek bizonyulnak, mint egy valódi zöldségesben, hentesben vagy halkereskedésben vásárolni, nem is beszélve a termelői piacról – azonban ez az étel minőségén is meglátszik majd. 

Az igazán finom ételek egy olyan séf kezei közül kerülnek ki, aki nem csak kreatív, de tud is a jó minőségű, legfontosabb alapanyagokkal dolgozni. Ez lehetővé teszi számára, hogy fantáziáját felhasználva olyan ételeket készítsen, amelyeket az étterem büszkén szolgálnak fel, a vendégek pedig előszeretettel fogyasztják.

Ezek a mi kedvenceink

Az összetevők folyamatosan jönnek és mennek ki a divatból – néha új, izgalmas alapanyagokat fedeznek fel a szakácsok, leggyakrabban azonban az alap összetevők dominálnak.

Fűszerek

A fűszerezés az, ami elválasztja a séfet az amatőr szakácstól, és ez sokkal többet jelent, mint egy csipet sót és a borsot.

A fűszerek használata elengedhetetlen. Mély ízeket hoz létre, és egyesíti a különböző összetevőket, hogy kiegyensúlyozott, ízletes ételeket hozzunk létre. A fűszerezés lehet:

Sós: só, fűszersó.

Savas: ecet, citromlé.

Csípős fűszerek: bors, őrölt vagy durvára vágott paprika, curry, cayenne.

Édes: cukor, méz.

 – ezek nélkül azonban egy étel sem lehet teljes, hiszen ez a legegyszerűbb módja egy nagyszerű étel elkészítésének.

Húsfélék

Egy hosszú nap után semmi másra nem vágysz, mint egy lédús burgerre vagy egy masszív sült steakre? Amikor ez az álom valósággá válik, te is rájössz arra, hogy a húsfélék szinte elengedhetetlenek, ha igazán zamatos, laktató és ízekben gazdag ételre vágysz.

A séfeknek rengeteg lehetősége van megjeleníteni a húsokat a tányéron: minden állatnak különböző húsa van, amelyek szerkezete több tényezőtől függ, illetve a húsok színükben és ízüken is különböznek egymástól. Az, hogy melyik húst használja a szakács, az elkészített ételtől és a főzési időtől függ.

A friss húsok megfelelő főzés és érlelés mellett egy emlékezetes íz élménnyé varázsolhatják az étkezést, de a pácolás, dörzsölés, fűszerezés is kiterjeszti a rendelkezésre álló ízek skáláját, és még hús textúráját is megváltoztatja.

Zöldségek

Naná, hogy a zöldségek! Megérdemlik a reflektorfényt, hiszen nem csak köretként mutatnak jól a tányéron, de különböző szószok, krémek és díszítőelemek elkészítésére is tökéletesen alkalmasak.

Rengeteg féle-fajta zöldségből különleges élmény dolgozni – a zöldségek ízeinek maximalizálásának titka az, hogy helyesen kell elkészíteni őket

A zöldségek párolása és főzése könnyen alkalmazható megoldás lehet, de ezek a főzési módszerek gyakran ízetlenné, pépessé és unalmassá teszik a friss alapanyagokat. Egy új elkészítési mód kipróbálása és a különféle fűszerek hozzáadásával a szakácsok kihozhatják a legtöbb ízt az adott zöldségből. 

Amikor az alapanyagok frissen érkeznek meg az étterembe – ezek egészségesebbek, jobb ízűek, és vizuálisan is vonzóbbak a tányéron. 

Azok az éttermek, amelyek áttérnek a frissebb alapanyagokra, nemcsak abban a jutalomban részesülnek, hogy a vendégek egészsége jól szolgáljon, hanem az ízek nevében is rengeteget tesznek.

További
cikkeink