1051 Budapest, Október 6. utca 15. // Nyitvatartás: Hétfő - Vasárnap: 11.30-15.00, 18.00-23.00

A klasszikus éttermek ismérvei

Étterem belső berendezése

Így ismerj fel egy klassz(ikus) éttermet!

Étterembe járni élmény. Olyan érzés, mint meditálásnál, amikor elszakadsz a valóságtól és szabadon lebegsz a gondolataiddal egy nyugodt, kellemes környezetben. Forrón gőzölgő, illatos húsleves és a rántott hús vadítóan jellegzetes illata felszáll a konyhában és a konyhát a vendég tértől elválasztó lengőajtó nyitásával szabadon elillan.

Te ott ülsz és megérezve ezt az ínycsiklandó illatot, rögtön energiával és vidámsággal töltődsz fel. Ismerős az érzés? Amennyiben életed során már legalább egyszer éreztél hasonlóan, biztosan egyetértesz velünk abban, hogy étterem és étterem között hatalmas különbségek voltak, vannak és lesznek, amíg világ a világ.

Ahogyan már korábban is taglaltuk, az éttermi látogatás nem csupán élményként raktározódik majd el a kedves vendég elméjében, hanem jelentős érzelmi töltettel és maradandó emlékekkel is bír. Személyeket, eseményeket, vidám vagy éppen szomorú pillanatokat társítunk önkéntelenül is egy-egy ételsorhoz vagy éppen italhoz. Sokszor fájó tény, ám annál inkább igaz, hogy a vendéglátósok kitehetik a szívüket-lelküket, ha a vendég úgy döntött, nem tudja átadni magát teljesen az ételek és az étterem nyújtotta szeretetnek.

Sokunkban merülhet fel a jogos kérdés: mitől lesz egy étterem kitűnő hangulatú és lenyűgöző? Vajon milyen feltételeknek kell eleget tennie ahhoz, hogy az éhesen betérő turista vagy éppen helyi lakos úgy határozzon, hogy itt költi el az ebédjét vagy  a vacsoráját? Ezekre a kérdéskörökre keressük most a választ és ha velünk tartasz, a cikk végére te is bennfentes éttermi szakértővé válhatsz!

Étterem: ahol a gasztronómia és a szenvedély egyesül!

Étteremnek nevezünk minden olyan vendéglátó egységet, amely nagyobb külső vagy akár belső térrel rendelkezik és egyidejűleg több vendég kiszolgálására alkalmas.

Fontos ismérvek:

– az étlapon nemzetközi és magyaros ételek sora szerepel

– nyugat-európai választékban bővelkedik

– képes nagyobb események, kulturális rendezvények, esküvők megszervezésére és befogadására is

-nagy befogadóképesség

-kedvező esetben biztosított házhozszállítási és elvitelre való rendelés és szolgáltatás is

hangulatos háttérzene, esetenként gyertyafényes vacsorák, élőzenével egybekötve

-szigorú higiéniai szabályok betartása

Az eszményi éttermek margójára

Ahogyan fent is említettük, temérdek étterem és vendéglátó egység versenyez egymással manapság, azonban nehéz rábukkanni az igazán színvonalas, tökéletesnek nevezhető helyekre, ahol az ételek valóban örömöt és kikapcsolódást jelentenek.

Első körben fontos tisztázni, hogy a szépséghez hasonlóan a jó étterem címke is igen szubjektív téma. Mindannyiunk számára más dolgok és szempontok a fontosak, éppen ezért valószínűsíthető, hogy sosem lesz két teljesen egyforma vélemény egy adott étteremről vagy éppen a kiszolgálásról.

Te hogyan választasz éttermet?

Milyen döntési folyamat vezet el odáig, hogy azt mondd: igen, ma bizony ellátogatok egy étterembe és jóízűen lakomázni fogok! Hasraütés szerűen határozol így és térsz be bármilyen helyi étterembe vagy más szempontok fognak számítani? Fontos számodra mások véleménye vagy csakis a saját megérzéseidre és gyomrodra hallgatsz az étterem választás során? 

Amennyiben igaz ínyenc vagy és szeretsz új ízekkel, illetve egzotikus fogásokkal kísérletezni, mi az az ízvilág, ami leginkább szóba jöhet? Mindenképpen érdemes utána olvasni az általad preferált ország konyhájának fűszereinek, zöldségeinek és húsainak és ezután megkérdezni magadtól, hogy számodra ez izgalmas -e vagy már abszolút nem fér bele a komfortzónádba?

Érdemes megjegyezni, hogy minél többféle ételt vegyít egy étterem (gondolunk itt a sushitól kezdve a magyaros, juhtúrós sztrapacskáig mindenre), sajnos annál valószínűbb, hogy nem lesz kiemelkedő élmény a próbálkozásunk. Félreértés ne essék, hiszen elképzelhető, hogy az elénk tálalt adagok hatalmasak lesznek és még ár-érték arányt is megfelelőnek érezzük majd, azonban az igazán jó étterem és szakács egy területen alkot kiemelkedőt és arra fókuszál.

Sajnos egyre többen az alapján ítélik meg az egyes vendéglátóhelyeket, hogy minél nagyobb és elfogyaszthatatlanabb adagot adnak -e. Amennyiben igen, a vendég elégedett, hiszen úgy érzi, sokat kapott a pénzéért.

Így kerüld el a csalódást:

– Mindig tisztázd magadban, hogy milyen típusú ételt szeretnél fogyasztani és ennek tudatában keress Tripadvisoron vagy az interneten értékeléseket hasonló éttermekről!

– Ne félj rákérdezni, hogy használhatsz-e Szép kártyát vagy utalványokat!

A klasszikus éttermeken túl: zöld éttermek

Manapság, amikor egyre több a szemét és a környezetszennyezés kiábrándító korát éljük, nagyon fontos szempont lehet egy étterem választásnál az a tény, hogy hogyan figyel a környezetére és milyen alapanyagokat használ fel.

Jellemzők:

-Az étkezések végén elcsomagolja a vendégek számára a maradékot

– Környezetbarát tálalás, lebomló vagy papír szívószál

Friss, szezonális összetevők és alapanyagok beszerzése

Amennyiben eddig még nem jártál zöld étteremben, mindenképpen próbáld ki és szeress bele! 

A hoppá élmény nyomában

Nálunk, a Hoppá! Bistróban új szintre helyeződik a bisztró fogalma. Minden erőnkkel azon vagyunk, hogy folyamatosan megújuló étlapunk segítségével minél több vendéghez eljuttathassuk a főzés iránti szeretet és a gasztronómia felejthetetlen élményét.

Foglalj asztalt, böngészd a heti menünket és sose felejtsd: klasszikus étteremről vagy bisztróról legyen szó, egy dolog minden vendéglátó egységben közös: a vendég mindenek előtt! 

Végül de nem utolsó sorban a legfontosabb mondanivaló a témával kapcsolatosan:

nincs is annál kiábrándítóbb, mint amikor egy étterembe belépve negatív hangulattal és érdektelen, rosszabb esetben még udvariatlan pincérekkel és személyzettel találkoztunk. Az ételek minősége mellett az egyik legfontosabb vendég értékelési szempont a kiszolgálás színvonala.

A kis figyelmességek és apró gesztusok sokat jelentenek, így nem szabad lebecsülni őket, hiszen az étterem arca a pincér! Sose feledd: hiába egy Michelin csillagos étterem, ha a személyzet udvariatlan és nemtörődöm módon áll hozzánk! 

További
cikkeink