1051 Budapest, Október 6. utca 15. // Nyitvatartás: Hétfő - Vasárnap: 11.30-15.00, 18.00-23.00

Így választ magának éttermet egy szakács

Séf munka közben

Azt tervezed, hogy étterembe mész, hogy megünnepelj egy fontos alkalmat, vagy kipróbálj valami újat? Ügyelj arra, hogy a megfelelő éttermet válaszd, mert az estéd különleges helyett teljes katasztrófává válhat, ha rosszul döntesz.

Legyen szó családtagokkal való találkozóról, egy romantikus randevúról, új emberekkel vagy régi barátokkal való összejövetelről, az éttermekben való étkezés jó alkalom a közös minőségi időtöltésre. 

Pontosan ebből az okból a megfelelő étterem kiválasztása az egyik legfontosabb szempont, amelyet figyelembe kell venni, ha egy finomat szeretnél enni, kellemeset innál és értékes emlékeket szeretnél szerezni egy hangulatos helyszínen. 

Melyek azok a szempontok, amelyeket a leggyakrabban figyelembe veszel?

  1. Lokáció

Az elsődleges kritérium amit alapesetben felállítunk, az az,  hogy a helyszín legyen a lehető legkisebb távolságra az otthonunktól és legyen könnyen megközelíthető. Ilyenkor elkezdünk kalkulálni a taxiköltséggel, a tömegközlekedéssel és a parkolóhelyek mennyiségével kapcsolatban, majd kiválasztjuk azt, amely a lehető legkevesebb tervezgetést igényli.

  1. Dekoráció

A legtöbb étterem gyönyörűen van berendezve, hogy az ételek mellett a hangulat is sugárzó és kiváló lehessen – de vajon a dekoráció illeszkedik az általad kedvelt stílushoz? Alkalmas-e az étterem egy üzleti vacsora vagy egy első találkozó lebonyolítására a kiszemelt hölggyel? Ha szeretnél kényelmesen csevegni a kisérőddel vacsora közben, akkor egyáltalán nem fogsz asztalt foglalni egy élőzenét játszó étterembe.

  1. Menü

Az étterem menüje is nagyon fontos: a legtöbben attól függően választják ki az éttermet, hogy milyen ízt és konyhát szeretnének kipróbálni. Azt az éttermet kell választanod, amely teljes mértékben képes friss ételekkel és jó ízeket szolgálni. 

Hatalmas pluszpont, ha a weboldalon elérhető a menü, így már az érkezés előtt szemezgethetsz a kínálattal.

  1. Árak és kiszolgálás

Ez a mutató tekinthető a legfontosabb szempontnak az étterem kiválasztásánál. Olyan helyre vágysz, amely értéket és kedves kiszolgálást ad a pénzedért. Egy jó hely, amely felejthetetlen ízeket, nagyszerű kiszolgálást és szép dekorációt biztosít, minden bizonnyal boldogabbá teszi a fizetést. 

  1. Vélemények

A legtöbb étteremnek már van saját Facebook-oldala, weboldala és rengeteg Google értékelése, amely eléggé megkönnyíti a dolgunkat. Ezeken az oldalakon az éttermeket kipróbáló és kóstoló vendégek megosztják saját étkezési élményeiket a tulajdonosokkal és olyanokkal, akik az adott helyszínel szemeznek. Vess egy pillantást ezekre az értékelésekre, hogy megtudja, milyen élményt is kínál az étterem.

Szakmai szemmel  sem könnyű a döntés

Azt is elárasztja az éttermek és bárok hatalmas választéka, aki szakácsként dolgozik és nyakig benne van a gasztró világában. 

Ez sokkal nehezebbé is teszi a döntést, hiszen az átlátszó, szakmai szemüveget a hétköznapokban sem tudjuk levenni magunkról, így mi egy bizonyos mértékig hasonló, mégis más kritériumok alapján választjuk ki azt, hol is érdemes kipróbálni az étlapot.

Nem elég, hogy nekünk választanunk kell, de mások mindig elvárják tőlünk azt, hogy pontosan tudjuk, hova érdemes beülni ha egy sikeres randevúra vagy üzleti vacsorára vágynak. 

Másoknak így ajánlok éttermet..

Felteszem neki a kérdést: kivel? mikor? miért?

Miután többet is megtudtam az ismerősöm vacsora partneréről és az eseményről, tovább puhatolózok a lokációval, az ételekkel és az elvárásokkal kapcsolatban.

Ezután összeállítok egy listát három olyan lehetőségből, amelyet korábban már én is próbáltam, és az én véleményem szerint bármelyikben hatalmas élmény lenne számukra a találkozó, majd azt mondom:

 „Te dönts!” 

A legjobb megoldás az, ha a három lehetőség kissé eltér, azaz ne csak három magyaros éttermet kínálok, hanem minél különbözőbb helyszíneket. 

Itt már felléphetnek a korábban említett mérlegelési pontok, ez alapján pedig az ismerősöm saját maga választhatja ki az est helyszínét.

Így választja meg a szakács, hogy hol vacsorázik 

  1. Friss, hazai alapanyagok

Semmi sem fogható ahhoz, ha az étel érezhetően friss és zamatos alapanyagokból készül el – ez egy sokkal másabb ízvilágot kölcsönöz neki, mint a gyenge minőségű, szupermarket polcáról levett hozzávalókból készült fogások esetén. 

Magyarországon rengeteg olyan kistermelő van, akik alapanyagainak köszönhetően az éttermekben igazi ízkalandban lehet részünk – ezeket a helyszíneket keressük mi!

  1. Változatos étlap

Ahogyan mások is, a gasztrovilág képviselői is szeretik, ha van miből választani. A szinte kísértetiesen egymásra hasonlító, maximum névben eltérő fogások könnyedén elveszik a kedvünket attól, hogy kipróbáljuk őket. 

Legyen az összeállított menü minél sokszínűbb, előételekkel, főételekkel és desszertekkel egyaránt – és ezekből sem azok a típusúak, amelyek láthatóan a biztonságra építkeznek, például a rántotthús sültkrumplival. 

  1. Különleges ízek a megfelelő borral

A borlap is fontos, nem csak a menüre kell a teljes figyelmünket szentelni. Egyes éttermekben a borlap magas árfekvésű palackokból áll, amelyekben néhány francia bor található, vagy túlárazott palackok nem is tudjuk honnan. 

Szeretjük azokat a helyeket, ahol nem csak minőségi borokkal kápráztatnak el, de pontosan tudják azt is, hogy a választott fogáshoz melyik passzol a leginkább.

  1. Vendégszeretet

Szakmabeliként tudjuk, mennyire nehéz egy teltházas estén mindenkit a lehető legrövidebb idő alatt kiszolgálni, azonban vannak olyan kritériumok, amelyek mellett nem tudunk eltekinteni. Ilyen például a túl hosszú várakozási idő, a mogorva felszolgáló és az a pincér is, aki a tömött asztalok sokaságában megfeledkezik rólunk.

Minden esetben olyan éttermet választunk, amelynek elkötelezettsége a vendégek iránt már az első másodpercben sugárzó – a vélemények és visszajelzések pedig pontosan erről árulkodnak.

  1. Mindig odafigyelünk rá, kivel érkezünk

Mivel az ázsiai konyha nagy rajongója vagy így a születésnapod ünneplésének helyszíne természetesen a kedvenc japán éttermed, azonban ha belegondolsz, nem biztos, hogy a nagymamád szívesen csipegetne a sashimik közül.

Mindig végigveszem a meghívottakat, ha esetleg nem ismerem az ízlésüket, ételérzékenységeiket akkor előre tájékozódom, hogy biztosan találjanak olyan fogást az étlapon, amelyet szívesen fogyasztanak el.

Így választunk mi, szakácsok.

Te voltál korábban ennyire körültekintő?
A következő étterem-választás során használd a mi döntéssegítő módszereinket és biztosítsd be egy kellemes hangulatú, ízletes ételekkel keretezett csodálatos este élményét: például a Hoppá! Bistroban.

További
cikkeink