1051 Budapest, Október 6. utca 15. // Nyitvatartás: Hétfő - Vasárnap: 11.30-15.00, 18.00-23.00

Kiváló fogások alapvető ismérvei

Tésztea budapesti Hoppá Bisztró étteremben

Főzni élmény. Az ételt megízlelni szenvedély. Tökéletesen tálalt, minőségi ételsort kóstolni pedig felér az első látásra szerelem érzésével.

Felmerült már benned valaha az a kérdés, hogy mégis mitől lesz egy étteremben feltálalt étel olyan különleges? Miért kelti benned azt a csábító érzést, hogy azonnal a szádhoz emeld a falatot? Az ízlelőbimbók trükkös kis játéka ez vagy csalafinta módon az agyunknak is köze lehet hozzá?

A következőkben azt a létfontosságú, bizonyára sokakat érdeklő kérdést fogjuk feszegetni, hogy pontosan mitől lesz tökéletes egy étel? Étel trendek jönnek és mennek, a vendégigények pedig állandóan változnak, azonban egy dolognak örök érvényűnek kell maradnia: a séfek és az étterem vendéglátás iránti szeretetének!

Éppen ez az momentum, amely sosem változhat, hiszen ha egy pillanatra is kiveszik a tűz a tálalásból, felszolgálásból vagy éppen a főzésből, akkor azt a vendég is nagyon gyorsan megérzi és esélyes, hogy akár el is pártol az étteremtől.

A jó vendéglátásnál kezdődik minden

Ahhoz, hogy egy étel tökéletesre sikerüljön és a vendég valóban lenyűgözve érezhesse magát, nagyon sok mindennek kell egyszerre érvényesülnie. Mindez egy folyamat, amelyet nem kell sürgetni, hiszen nem két nap alatt áll össze egy megkérdőjelezhetetlen étterem személyzete. Mint mindenhez az életben, ehhez is hosszú tanulás, sok kitartás és a vendéglátás szakmája iránti teljes elkötelezettség szükséges.

Sajnos manapság egyre gyakoribb probléma, hogy többen csak azért próbálnak szerencsét a vendéglátás világában, mert jelentős profitot és potenciált látnak benne. Azonban ahhoz, hogy elismert, kitűnő házigazda legyen valaki, nem elég csupán az üzleti részét megfogni a témának.

A vendéglátás hivatás, örök szerelem, melyhez nélkülözhetetlen a tudásvágy, a csillapíthatatlan lelkesedés és az odaadás.

Az alábbi 5 dolog pedig alapvető a tökéletes fogások és a még annál is lenyűgözőbb éttermek létrehozásához.

  • Tálalás: a tálalás során az étterem előtt egyetlen nagy cél kell, hogy lebegjen: nyomot hagyni a vendégben, kreatív módon! Mindezt pedig a tálalás egyediségével, a színek, textúrák és az illatok csábító egyvelegével elérve. Olyan ez, mint egy jól megkomponált dal: minden apró kis hang nélkülözhetetlen az utolsó, eufórikus pillanatig.
  • Kínálat: sok vendéglátó egység ezen a ponton bukik el, ugyanis nem ismeri megfelelő módon az áruit. Mindig mindent mindenről tudni kell, hiszen a felszolgálót vagy az üzletvezetőt nem szabad, hogy váratlanul érje az árakra vagy az étel pontos összetevőire vonatkozó fogós kérdés.
  • Harmónia: itt elsősorban arra szükséges odafigyelni, hogy az étterem külső és belső része teljes mértékben harmonizáljon egymással, különben elvész a lényeg és a vendég könnyen úgy érezheti, hogy egy bizonytalan, kialakulatlan helyre csöppent. Amennyiben nagyon elegáns és kifinomult étteremről van szó, alapvető elvárás, hogy a felszolgált ételek is ehhez a stílushoz igazodjanak. Mint mindenhol a nagyvilágban, itt is nagyon fontos az önazonosság.
  • Profi személyzet: a személyzetnek hihetetlenül alázatosnak, türelmesnek és empatikusnak kell lennie. Tudnia kell beszélni a vendégek nyelvén, mindezt közvetlen de sosem túl laza stílusban téve.
  • A szakma pontos ismerete: nagyon fontos elsajátítani a szakma különböző fortélyait, így a vendéglátót sosem érheti igazán nagy meglepetés. A vendéglátásban fontos tisztában lenni az etikett, protokoll és az etika legfontosabb pontjaival. A jelszó pedig: a vendégnek mindig igaza van!

Gasztronómiai magasságokba törve

Gasztronómiai magasságok alatt azt a tényt értjük,hogy a legképzettebb, profi séfek szabálya szerint a vendég elé tálalt ételt sosem szabad szétteríteni a tányéron, helyette tudatosan kell építkezni, méghozzá szó szerint. Miután a séf kiválasztotta az étel alapjának való réteget, erre teszi fel a különféle finomságokat.

Mindennek az eredménye? Garantált sikert fog aratni a vendégek körében, hiszen ki az, aki nem olvadna el egy tökéletesen megformált kompozíciótól? Igazi műalkotás ez a szemnek és a léleknek egyaránt!

Játék a textúrákkal

A hozzáértők szerint egy gondosan megkomponált ételt különböző textúrák jellemeznek: kell bele valami krémes, valami harapnivaló és valami roppanós is.

Érdekes bölcsesség

Ha hús is kerül a tányérra, érdemes a rostokra merőlegesen, nagyjából 45 fokos szögben felszeletelni, így ugyanis sokkal jobban érvényesülhet a hús minősége. Egyszerű trükkről van szó, de nagyon sokat számíthat!

Ehető dekoráció

A lényeg itt azon van, hogy bármilyen dekorációt is használjon a séf egy adott ételhez, ehető legyen! Ezáltal egy kis játékosságra invitálja a kóstolót, aki egészen biztosan odáig lesz majd ezért a különleges élményért.

Néhány szál friss rukkola, pár csepp illatos balzsamecet, némi rusztikus eleganciával elhelyezett mag (amit érdemes száraz serpenyőben megpirítani, hogy jobban érvényesüljön az íze!) vagy egy-két kósza ehető virág csodákra képes.

A színek 50 árnyalata és még annál is több…

Minél színesebb és hívogatóbb egy étel, annál jobban felkelti a vendégek figyelmét és természetesen nagy hatással lesz az érzékeinkre is. Érdemes természetes színezőket használni ebben az esetben a vendégek egészsége érdekében. Ilyen természetes színezőnek számít például a matcha tea és a cékla, amelyekkel egy hétköznapi burgonyapürét harsogóan zöldre vagy bíborra festhetünk.

Tökéletességre való törekvés

Mi,a Hoppá! Bistroban minden erőnkkel azon vagyunk, hogy izgalmas ételeket tálaljunk a vendégeink elé. Olyan ételeket, amelyek telis-tele vannak lelkesedéssel, odaadással és egy csipet pajkossággal.

Ételeink és menüink tükrözik mindazt, amit a vendéglátás iránt valójában érzünk. Téged mikor lephetünk meg?

További
cikkeink