1051 Budapest, Október 6. utca 15. // Nyitvatartás: Hétfő - Vasárnap: 11.30-15.00, 18.00-23.00

Ezért dolgozz budapesti étteremben

Budapest esti látképe

Budapest az egyik leglátogatottabb város Európában, és egyben egy igazi gasztronómiai főváros. A város számos nívós étteremmel büszkélkedhet, amelyek sokszínű kulináris élményt kínálnak az érdeklődőknek. Ha szeretnél részt venni ennek az élénk, pezsgő életnek a működésében, akkor érdemes lehet megfontolnod egy budapesti étteremben való munkát. Ugyanis egy budapesti étterem támogathatja a szakmai fejlődésedet, és emellett rendkívül nagy tapasztalatot adhat.

Az alábbiakban megismerheted, hogy miért érdemes egy ilyen munkahelyen dolgozni és mire kell számítani a feladatok és elvárások terén.

Miért jó budapesti étteremben dolgozni?

A budapesti éttermeket jellemzően nagyobb forgalom jellemzi, mint a kisebb vidéki vendéglátóhelyeket.

Ennek köszönhetően, ha itt dolgozol, ezernyi érdekes és változatos helyzetben találhatod magad, ami hozzájárulhat a szakmai fejlődésedhez. Akár kamatoztathatod idegennyelvi ismereteid, mert a magyar főváros kész turistaparadicsom. Emellett lehetőséged van a legjobbaktól elsajátítani a szakma fortélyait.

Az éttermek dolgozói között nagyon családias a légkör: általában nagy csapatokban dolgoznak, így könnyedén ismerhetsz meg új embereket és köthetsz barátságokat.

Milyen munkakörökben lehet dolgozni egy étteremben?

Az éttermekben számos munkakörben lehet elhelyezkedni. Az egyik legfontosabb pozíció a felszolgáló, aki a vendégekkel közvetlen kapcsolatban áll, és gondoskodik arról, hogy az éttermi élmény minél kellemesebb legyen.

A pincér felelős azért, hogy a látogatóink elégedettek legyenek az ételekkel és az italokkal, valamint azért, hogy jól érezzék magukat az étteremben. Ezért elengedhetetlen, hogy jó kommunikációs és értékesítési készségekkel rendelkezzen, valamint jártas legyen a gasztronómiában: képes legyen megfelelő ajánlásokat adni az ételek és italok tekintetében.

A csapatmunka ugyancsak elengedhetetlen. A felszolgálónak együtt kell működnie a konyhai személyzettel annak érdekében, hogy az ételek megfelelően készüljenek el és időben kerüljenek kiszállításra.

Fel kell készülnie arra is, hogy az étterem környezetét karbantartó munkákat el kell végeznie. Az asztalok takarítása, az éttermi terület tisztán tartása létfontosságú. A vendéglátóhelyünk tisztasága sokszor fontos első benyomást tehet vendégeinken.

Éttermünkben a szakács a másik legfontosabb munkakör, amelynek jelentősége a minőségi ételkínálat biztosítása és az ételek minőségének fenntartása miatt kiemelkedő. A vendéglátóhely munkaköreiben belül a szakácsokat két fő csoportra lehet osztani:

  1. Hidegkonyhai szakács: A hidegkonyhai szakácsok általában a salátákat, előételeket, hidegtálakat és desszerteket készítik. Ezek az ételek általában nem igényelnek hosszú főzési időt vagy magas hőmérsékletet, így a szakácsok feladata a minőségi hozzávalók válogatása és az ételek ízléses, esztétikus tálalása.
  1. Melegkonyhai szakács: A melegkonyhai szakácsok készítik az étterem főételeit és más, hosszabb főzési időt igénylő fogásokat. Feladatuk az alapanyagok előkészítése, a főzés, a sütés és az ételek tálalása is.

A szakácsoknak többnyire a következő feladatokkal kell megbirkózniuk:

  • Az ételek elkészítése: Nyilván mindannyiunk tudja, hogy az ő szerepkörük egyik legfontosabb tevékenysége. Az ételek elkészítése során figyelembe kell venniük a szezonalitást, a helyi ízeket és az éttermünk stílusát.
  • Az ételek minőségének ellenőrzése: Feladatuk továbbá az alapanyagok minőségének és frissességének biztosítása, valamint az ételek elkészítésének pontos követése.
  • Az ételek tálalása: A szakácsoknak gondoskodniuk kell az ételek dekoratív és ízléses tálalásáról, amely elengedhetetlen a vendéglátóhelyünk általános megjelenéséhez és az ételek vásárlói vonzerejének növeléséhez.

Az éttermünkben dolgozó hostessnek szignifikáns szerepe van a vendégek első benyomásának kialakításában, mivel ő az első személy, akivel a vendégek találkoznak az étterembe lépve. A hostess feladatai közé tartozik a vendégek fogadása és leültetése az asztalokhoz, illetve a foglalások kezelése is. Ő felelős a kabátok és a ruhatár kezeléséért is, hogy a vendégeink biztonságban tudhassák az értékeiket.

Az éttermünkben dolgozó hostessnek meghatározó tényező, hogy magabiztosan kommunikáljon angolul, mivel a vendéglátóhelyünkbe látogató vendégek egy bizonyos hányada külföldi, akikkel angolul kell kommunikálniuk.

Mindemellett gyors és hatékony megoldásokat kell találnia a látogatóink kéréseire és problémáira, mivel az elégedettség az éttermünk sikerének kulcsfontosságú faktora.

Az üzletvezető a napi üzemeltetés irányításáért felelős. Feladatai közé tartozik a munkatársak koordinálása és a napi szintű működés szükségleteinek fenntartása, ami magában foglalja a hatósági előírások betartásának ellenőrzését is.

Az üzletvezetőnek rendkívül fontos szerepe van a vendégelégedettség fenntartásában is, mivel az elégedett vendégek visszajáró vendégekké válnak, és pozitív ajánlásokat adnak további potenciális látogatók számára.

Ennek a személynek tudnia kell, hogyan kell kezelni a vendégpanaszokat, és megoldást kell találnia a problémákra, hogy a vendégeink elégedetten távozzanak.

Nélkülözhetetlen a tökéletes csapatmunkára való hajlam: szoros kapcsolatban kell állnia a szakácsokkal és a pincérekkel, hogy biztosítsa az étterem zavartalan, gördülékeny működését, és kiváló minőségű ételeket és italokat szolgáltasson csapatával együtt. Az üzletvezetőnek követnie kell a legújabb trendeket és az étlapok változásait, hogy biztosítsa a versenyképességet.

Garantálnia kell a munkatársak motiválását, hogy elkötelezettséget érezzenek az éttermünk és az üzletvezető iránt.

Teljes körű felelőssége van az étterem minden aspektusának irányításában, beleértve a munkatársakat, a vendégeket és az étterem működését is. Az üzletvezetőnek azonban egyensúlyt kell találnia a folyamatos fejlesztés és a stabil üzleti működés között, hogy az éttermünk sikeres legyen hosszú távon is.

Milyen kikötések vannak öltözködésre?

Az éttermekben általában az elegánsabb öltözet szokásos, így fontos lehet, hogy az öltözéked tükrözze az étterem hangulatát és arculatát. Általában fehér inget és fekete nadrágot, esetleg szoknyát várnak el a dolgozóktól. Az étteremtől függően azonban eltérő lehet az öltözködési előírás, így mindenképpen érdemes érdeklődni erről a munka felvételkor.

Hogyan kell a vendégekkel bánni? Hogyan viseljük el a kritikát és a problémás vendégeket?

Az éttermekben a vendégek elégedettsége az elsődleges horderő. Ezért fontos, hogy a dolgozóink udvariasak és segítőkészek legyenek a vendégekkel, és mindent megtegyenek azért, hogy az étterem látogatása kellemes élmény legyen.

Azonban néha előfordulhat, hogy problémás vendégekkel kell szembenéznünk, akik elégedetlenek lehetnek az étel minőségével vagy az étterem szolgáltatásaival.

Ilyenkor fontos, hogy a munkatársaink türelmesek és megértőek legyenek, és igyekezzenek megoldást találni a problémára.

A kritikát sem mindig könnyű elfogadni, de az éttermi munka során alapvető, hogy nyitottak legyünk a visszajelzésekre. A dolgozóinknak mindig szem előtt kell tartaniuk, hogy ezek segítenek javítani az éttermünk szolgáltatásain, fogásain és nívóján, ezáltal javítva az üzlet eredményességét.

Dolgozz Te is Budapest szívében!

Csatlakozz hozzánk, és dolgozz a belváros szívében, az igazi vendéglátás fellegvárában, a Hoppá Bistroban!

Éttermünk a minőségre, az innovációra és a vendégeink elégedettségére törekszik minden percében, ezért mi sem szeretnénk lemaradni a legjobb kollégákról! Ha szakmai életutad még csak most kezdődik, vagy éppen egy következő karrierlépésre vágysz, nálunk biztosan megtalálod a számodra megfelelő helyet.

És ami még fontosabb, nálunk minden kollégánk számít, így garantáltan jól fogod érezni magad! További extráinkkal pedig még jobban kedvezünk neked: egyszeri személyzeti étkezés, céges sportolási lehetőség, mindig pontosan érkező heti fizetés, munkaidőn kívüli étkezési kedvezmény és rugalmas beosztás.

Csatlakozz a fiatalos, lendületes és jókedvű csapatunkhoz, és dolgozz egy olyan étteremben, ahol mindenki számít!

További
cikkeink