1051 Budapest, Október 6. utca 15. // Nyitvatartás: Hétfő - Vasárnap: 11.30-15.00, 18.00-23.00

A színfalak mögött – a csapatmunka és az együttműködés fontossága az étteremben

Az étteremben a csapatmunka a legfontosabb

Étterembe járni élmény. Felér egy utazással, méghozzá a saját gasztronómiai ízlésünk és a világ körül. Egy tökéletes, minőségi étterem pedig onnan ismerszik meg, hogy nem csak a vendég szeme előtt zajlik minden kifogástalanul, hanem a színfalak- avagy a kulisszák mögött is rendezetten, szabályszerűen folynak a munkálatok.

Ha Te is nagy étterem rajongó vagy, biztosan láttál már egy pár gasztronómiai témájú filmet, amelyektől garantáltan megjött az étvágyad valami különleges fogáshoz.

Gondolj csak bele: milyen folyamatokat láttál a filmben? Hogyan és vajon miért működött olyan sikeresen az étterem?

Ha csak a Lecsó című, aranyos kis filmre gondolunk, egyből ráébredhetünk a titok nyitjára: mindennek a szíve a csapatmunka és az együttműködés!

A következő bejegyzésünkben ezt a témát vesszük jobban górcső alá, tarts most Te is velünk és ismerd meg egy sikeres étterem működését!

A csapat együttműködése a csapatmunkáról szól

A csapatmunka és a csapathatékonyság középpontjában a sikeres kommunikáció áll. Ahhoz, hogy bármit elérhessünk, az üzenetek vagyis ebben az esetben az étteremben kiadott feladatok küldését és fogadását átgondoltan kell kialakítani és végrehajtani.

Amit a vezetésről tudni kell

A megfelelő menedzsment határokat ad az egyének számára, hogy belül dolgozhassanak, és olyan struktúrát hoz létre, amely elősegíti az együttműködést és a felelősséget.

Akár étteremről legyen szó, akár más vállalkozásról, egy dolog biztos: az emberek mindig jó munkát szeretnének végezni, amelyre büszkék lehetnek.

Irányítással, minimális mikro vezérléssel és bizalommal a csapat vezetője tudni fogja, hogy ki mit tehet, mik az egyes személyek erősségei és gyengeségei. Ezáltal képes lesz mindenkinek a megfelelő ,maximálisan személyre szabott feladatokat kiosztani.

Az együttműködés főbb alappillérei

1. Közös cél

2. Mindenki érezze magát a csapat teljes értékű tagjának

3. Legyen megfelelő az összetartás a csapat részéről!

4. A bizalom elengedhetetlen!

5. Kommunikáljanak folyamatosan egymással és ha probléma merülne fel, együtt oldják meg!

6. Összetartás mindenek előtt!

Elkötelezettség a siker iránt

Nagyon fontos szempont, hogy elkötelezettek tudjanak maradni az étterem személyzetének tagjai a munkájuk iránt. Ezt közös összetartással, megfelelő kommunikációval és egy jól irányító vezetővel lehetséges kialakítani.

A munka minősége, a projekt mögött rejlő szenvedély, az absztrakt ötlet konkrétabbá tételének folyamata – ezek legyenek a motiváló tényezők, amelyek a sikerhez vezetnek.

Konyhai hierarchia az éttermekben

Executive chef

Ő áll a szervezet csúcsán, tulajdonképpen egyfajta igazgató, de meg kell jegyezni, hosszú évek és komoly munkatapasztalat kell ahhoz, hogy valaki ide jusson. Lehet, hogy ténylegesen bent dolgozik a konyhán, de valószínűbb, hogy inkább menedzserként veszi ki a részét a munkából, és az is előfordulhat, hogy egyszerre több éttermet is irányít.

Head chef/Chef de cuisine

Ha nincs ott az executive chef, akkor a head chef irányít mindent a konyhán. Aktívan is bent dolgozik a konyhán. Az ő feladata, hogy gördülékenyen folyjék a munka, ő rendel friss alapanyagokat, irányítja a konyhai munkát és betanítja a személyzetet.

Sous chef

Tulajdonképpen helyettes, akinek, ha szükséges akár a head chef, akár az executive chef helyére is be kell állnia. Napi szinten veszi ki a részét a konyha irányításából, hozzá tartozik az adminisztráció, illetve az ételek elkészítéséhez tartozó irányítási és tervezési feladatkörök.

Pastry chef (cukrászséf)

Az a munkakör, ami önállóságot, kreativitást és precizitást is követel attól, aki betölti ezt a pozíciót. A desszertek elkészítéséért felel, de adott esetben a helyben sütött kenyér- és pékáru is hozzátartozik.

Chef de partie

A különböző részlegek (vagy más néven „pályák”) élén áll egy-egy chef de partie.

A részlegek: 1. Saucier (hús és szósz) – az itt dolgozók feladata a húsok és halak előkészítése, bontása, elkészítése, és a hozzájuk tartozó szószok, mártások elkészítése.

2. Entremetier (köret és leves) – az itt dolgozók készítik elő a leveseket, alapleveket, a köreteket.

3. Gardemanger (hideg előétel), más néven a hidegkonyhai pálya, a saláták és hideg előételek elkészítésének helye.

Commis chef

A commis a kukta, az az elhivatott szakácstanonc, akinek mindent meg kell tanulnia a konyhán folyó munkáról.

Vendégélmény mindenek felett!

Mi, a Hoppá! Bistroban az ételek készítésénél a szeretettel teli szándékra fektetjük a hangsúlyt, amely látható és felismerhető mind ízben, mind kivitelezésben.

Egyedi élményt nyújtunk mindenkinek, aki kicsit is szerelmes a gasztronómiába és a finom ételekbe!

Látogass el hozzánk és tapasztald meg a Hoppá Élményt!

További
cikkeink