1051 Budapest, Október 6. utca 15. // Nyitvatartás: Hétfő - Vasárnap: 11.30-15.00, 18.00-23.00

A desszertek szerepe a menüben

Desszertasztal

A desszert az étkezés lezárása, amit az adott pillanatban akár kívánunk, akár nem, valószínűleg mindannyian imádunk.

Szerepe azonban nem merül ki ennyiben, sőt! Vessünk egy pillantást most arra, miért szerepelnek desszertek a menüben!

A tökéletes befejezés

Ahogyan arról szó esett, a desszert az étkezés lezárása, ez azonban többet jelent, mint amennyinek elsőre tűnhet.

Amennyiben megfelelően fogyasztod, egy desszert azt jelzi a testednek, hogy véget ért az étkezés – megkezdődhet gőzerővel az emésztés és nincsen szükség további “nassolásra”.

És hogy mit jelent az, hogy “megfelelően fogyasztani”? Rengeteg megoldás lehet erre, főleg, ha az ember szigorú diétát folytat akár egészségügyi, akár egyéb okból. Általánosan azonban az ebéd után elfogyasztott édesség a leginkább test-barát.

Ennek oka, hogy ekkor még hátra van napod körülbelül fele, vagyis könnyedén ledolgozhatod a nem kívánt kalóriákat.

Ezen kívül jó ötlet lehet desszert evése előtt és közben vizet fogyasztani, így ugyanis elkerülhető annak a veszélye, hogy “nagyobb legyen az ember szeme…”

És hogy miért lezárás? Ha éhgyomorra fogyasztasz édességet, megnő annak az esélye, hogy a tested hirtelen akarja azt lebontani. Ennek hatására rövid időn belül nagyon megnőhet a vércukorszint, ezt pedig természetesen nagyobb lefelé ívelés is követi – az angol nyelvben jól ismert sugar crash. Ugyanakkor ha egy kiegyensúlyozott étkezésen vagy már túl, amit éppen csak meg akarsz koronázni valami édessel, igencsak jó ötlet lehet. A korábbi fogások ugyanis nagyon jól ki tudják egyensúlyozni a hirtelen cukor-adagot és segítenek, hogy még véletlenül se legyen a történet vége rosszullét. Éppen ezért ajánlott desszert fogyasztásakor is odafigyelni arra, hogy mit, mikor és hogyan eszel.

Végül, megint csak a korábbi fogásokra reflektálva: a desszert is kiegyensúlyoz. Bár napjainkban egyre több helyen találkozni a főételek között is édes(kés) ízvilágú fogásokkal, az alapvetően sós elemekből álló étkezéssel ellentétet képez az édesség.

Creme brulee a Hoppá Bistroban

A biológia

Amennyiben sikerült meggyőznünk arról, hogy csakis a megfelelő időben fogyassz desszertet, most egy kis időre felvesszük a kisördög jelmezét is és a másik válladra ülünk.

Ahogyan a testedben mindenhez, az emésztéshez is szükség van a megfelelő feltételekre. Ezt jelöli a TEF, vagy magyarra fordítva a táplálkozás hatására létrejövő termogenezis. Ennek a nagyon hangzatos, ám nehezen érthető kifejezésnek a jelentése nem más, mint az az energiamennyiség, amelyre a testednek szüksége van ahhoz, hogy meg tudja emészteni az újonnan a gyomorba kerülő ételt.

A TEF mennyisége számos tényezőtől függ, mint amilyen a napszak, a kor vagy a testfelépítés. Az általános szabály azonban az, hogy az elfogyasztott étkezés energia mennyiségének körülbelül 10%-a szükséges az emésztéshez.

Ez az a pont, ahol a képbe bekapcsolódik az is, hogy milyen csodálatos az emberi test. Agyunk ugyanis tudja, hogy melyek a legkönnyebb forrásai ennek az energiaigénynek: a szénhidrátok, legegyszerűbben a cukrok. Így tehát ahogyan érzékeli a test, hogy energiára van szüksége az emésztéshez, azt az “anyagot” kezdi el kívánni, ahonnan ezt az energiát könnyedén beszerezheti: desszerteket.

Desszert a Hoppá Bistroban

Ahogyan mi szeretjük

Természetesen mi, a Hoppá! Bistronál is nagy kedvelői vagyunk az édes ízeknek. Azonban ahogyan minden más fogásunkkal, úgy a desszertekkel is igyekszünk önmagunkat kifejezni, kiállni fő értékeink mellett és minőséget képviselni.

Állandó étlapunkon található három ajánlatunk hagyományos fogások újragondolt, “Hoppásított” verziói. Igyekeztünk velük a klasszikusoknál maradni, de azokat mégis izgalmassá tenni, textúrákkal, ízekkel játszottunk, szezonalitást csempésztünk beléjük. Így alakultak ki a végleges verziók, amelyeket büszkén kínálunk minden étkezés után.

Gyere el Te is, és kóstold meg őket! Zárd le tökéletesen a Hoppá-étkezésed! Várunk sok szeretettel!

További
cikkeink