1051 Budapest, Október 6. utca 15. // Nyitvatartás: Hétfő - Vasárnap: 11.30-15.00, 18.00-23.00

A Michelin ajánlatai a főváros szívében

Michelin csillagos étel az asztalon

Budapest számos fantasztikus étteremmel várja vendégeit, vannak azonban a fővárosnak részei, ahol az átlagosnál is több a kiemelkedő vendéglátóhely. Ilyen kiemelkedő helyszín a Bazilika környéke is. Csodálatos környezetben helyezkednek itt el az éttermek, a fővárosi fine dining talán legnagyobb központjává téve a kerületet. Ezt az etalonnak számító Michelin guide is elismeri, így a nemrégiben megtartott Michelin gála és újonnan kiadott Michelin guide már számos itteni éttermet sorakoztat fel.

Egy képzeletbeli séta keretei között szeretnénk most bemutatni azon gyöngyszemeket, amik a Bazilikától maximum 15 percnyi sétával megközelíthetők. Ami pedig a választást illeti: senki sem hibáztatható, ha nehézségekbe ütközik, hiszen valóban fantasztikus helyekről van szó. A legjobb, ha szépen sorban mindegyiket meglátogatod!

Textúra

A Szent István téren ha végeztél a Bazilika megcsodálásával, a Sas utcába bekanyarodva mindössze néhány lépés után a Textúra előtt találod magad. Ahogyan önmagát is hirdeti az étterem, a fine dining letisztult, közérthető formáját képviseli, olyan hely, ahol az étkezés igazi kényeztetés az érzékszerveknek.

Többek között magyaros fogásokat kínálnak érdekes csavarokkal, erre tökéletes példa töltött káposztájuk is. Ez az igazi klasszikus magyarázza el talán legszebben a Textúra által vitt fine dining vonalat. Míg az ízek és az alapkoncepció jól ismert, szemetgyönyörködtető tálalása, a pontosan megtervezett, időnként már-már meglepő díszítőelemek olyan összhatást keltenek, amely magába foglalja Sárközi Ákos séf éttermének lényegét.

Essência Restaurant Tiago & Éva

A Sas utcán az ellenkező irányba találhatjuk az Essencia-t, amely egy gyönyörű szerelmi történettel párhuzamosan, annak eredményeként született meg. Tulajdonosai, Tiago és Éva gyermekkoruk megidézését és ötvözését tűzte ki célul, mikor megnyitották éttermüket. A portugál és magyar ízek a modern fine dining csavarjával jelennek meg étlapjukon.

Ebédidei á la carte ajánlatukból érdemes kiemelni a “hagyományos polip rizs” nevű fogást, ennek oka pedig éppen elnevezésében rejlik. Valóban rendkívül egyszerű, ugyanakkor hagyományos ételről van szó, amely megidézi Portugália tengerpartjait, gyönyörű tálalással és mennyei ízekkel repíti a vendéget az Ibériai-félszigetre, egyenesen az Atlanti-óceán partjára.

Borkonyha

A Sas utcában az Erzsébet tér felé indulva érkezünk meg a Borkonyhához. Az étterem a fine dining alapanyagainak legjavát felhasználva alakította ki étlapját, fogásaik mégis megtartották ismerős, de izgalmas tulajdonságaikat.

Főételeik leginkább “tengeri” fogása a vadbrokkolival és kaviárral tálalt tokhal, amely egyszerű, de annál pompásabb részét képezheti az étkezésnek. A hal és kaviár fenséges ízeit a németektől és olaszoktól átvett vadbrokkoli bolondítja meg fűszeres, enyhén csípős aromájával, ízek páratlan kavalkádját alkotva így.

Hoppá! Bistro

Az Erzsébet tér széléhez érve a Duna felé indulunk, majd rögtön az első utcában jobbra fordulva következő célpontunkhoz érkezünk: a Hoppá! Bistro-hoz. 2021 után az étterem az idei évben is sikerrel tartotta meg helyét a Michelin guide-on, amelynek igencsak jó oka van. A bisztró vonalat sajátos értelmezésben követve, az étterem többek között hagyományos magyaros fogásokat kínál, fine dining értelmezésben.

Étlapjuk egyik permanens és leginkább közkedvelt fogása a marhahúsleves. A hazai tradíciók páratlan továbbvitele ezen étel, hiszen önmagában csakis a hagyományokat képviseli: gyönyörű aranysárga húsleves, zöldségek és szépen megformált daragaluska. Találásában mégis van valami kiemelkedő, egy olyan szintű elegancia, amelytől megkérdőjelezhetetlenül fine dining élményről beszélhetünk fogyasztásakor.

Pasztell

Egy valamivel hosszabb, azonban kicsit sem kevésbé kellemes sétával az Október 6. utcában és az Arany János utcában a turistákkal vegyülve érünk el hamarosan a Pasztellbe. A szakmailag elismert olasz és magyar séf páros étterme az érzékenységre, eleganciára, kifinomultságra építve valósítja meg a két nemzet konyhájának fúzióját.

5 fogásos menüikből ezesetben a Pasztell menü desszertjéről ejtünk szót, hiszen ez a fúzió és modern újítások talán legközérthetőbb formája: almás ravioli, szederrel. Formája megkérdőjelezhetetlenül itáliai, megvalósítása modern, ízvilágában pedig megjelennek a magyar nyarak is. Izgalmas, szokatlan, de mindenek felett mennyei fine dining fogás, az étkezés tökéletes lezárása ez, amely hűen tükrözi a Michelin-színvonalat.

Costes

Ha már bejártuk a környéket, ideje elindulni a Duna felé. A Belügyminisztériumtól nem messze, a Vigyázó Ferenc utcában található a Costes Downtown. A séf, Molnár Márk külföldi tapasztalatait követve az étterem a francia, spanyol és japán vonalon indul, modern, fine dining elemeket bekapcsolva az ételekbe.

Ebéd és vacsoraidőben is elérhető az ajánlatok között a beluga kaviár, kakaóvajjal, vaníliával és paszternákkal. A kaviárok királyaként számontartott beluga kaviár vajas, enyhén sós ízét a kakaóvaj édessége és a vanília kellemes aromája egyensúlyozza, a paszternák pedig enyhe pikantériát ad a teljes fogásnak – ezzel igazi ízkavalkádot, egy igazán elegáns vacsora tökéletes megnyitóját képezve.

Mák

Az előző megállónktól csupán néhány lépésnyire található a Mák, amelynek vezető séfje már 22 évesen az “Év Ifjú Séftehetsége” cím birtokosaként vonulhatott be a gasztronómia világába.

Az étterem kínálata követi a szezonalitást, jelenlegi étlapjának neve például MÁKtájak – Ősz Nyugaton. A 8 fogásos, precízen összeállított étlapon szerepel például a dödölle, amely a fine dining vonalat követve igazi zalai hagyomány, csavarral. Burgonyából és lisztből készült masszából készül, amelyet lepirítanak, hagyományosan pedig pirított hagymával és szalonnával, illetve tejföllel tálalnak.

Nobu Budapest

Felfedező utunk célegyenesébe érkezve utolsó előtti megállónk a Nobu Budapest, a nagysikerű nemzetközi étteremlánc fővárosi vendéglátóhelye. A Nobu, mint brand önmagában is kiemelten magas minőséget képvisel, a japán és perui konyha fúzióját jeleníti meg a világ számos pontján.

Ennek megfelelően étlapjukról is az egyik legnagyobb klasszikust, a hagyományos tonhal makit szeretnénk kiemelni. Olyan fogás ez, amelyet minden japán konyha kedvelő jól ismer, azonban amíg igazán kiemelkedő minőséget nem próbál az ember, talán nem is tudja, milyen a valódi tökéletes maki. Ezt kívánja bemutatni a Nobu, tökéletes alapanyagok profi felhasználásával.

Onyx

Végül, de nem utolsó sorban: az Erzsébet tér déli oldalán végigsétálva, a Budapest Eye, József Nádor tér és Herendy szökőkút megcsodálása után elérkezünk az Onyx étteremhez. Állandó megújulás nevében működik listánk utolsó étterme, amelynek megfelelően a Műhelyben újabb és újabb fogások, kreatív gondolatok jelennek meg, még mielőtt azok az étterembe kerülnének.

Az étlap a metamorfózis jegyében készült el és egy csodálatos kulináris utazást épít fel az alapozástól az útravalóig. Ezutóbbival szeretnénk gondolatbeli sétánkat is zárni, hiszen olyan desszertet ajánlanak vendégeik számára, ami nem csak az Onyx-ból, de a teljes magyar fine dining mozgalomból is tökéletes útravaló: a Gerbeaud-t. Neve nem magyar, mégis magyar ételként tartják számon külföldön is, feltalálója svájci, mégis a hazai karácsonyi ételsor dísze a hagyomány szerint. Omlós tésztalapok, lekvár, dió és étcsokoládé – ennyiből áll ez a jól ismert sütemény. Egyszerű és egyben nagyszerű – akárcsak az Onyx.

Záró gondolatok

A Michelin guide étteremlistája olyasmi, amely egyeseknek kiindulópont, másoknak tájékoztatás, megint másoknak a létező legnagyobb megtiszteltetés.

Budapesten járva számos éttermet ajánl a vendégeknek ezen szakmai véleményező rendszer, ezeknek pedig jelentős része található a belvárosban, az egyébként is csodálatos Bazilika és Erzsébet tér környékén. A közülük való választás nehéz – egyenesen lehetetlen, véleményünk szerint. Éppen ezért azt tanácsoljuk, hogy állítsd össze a saját listád, kóstold végig a legjobb helyek legjobb fogásait, majd azután dönts – vagy azután se, hiszen minden étterem méltán, kiérdemelten szerepel ezen a rangos listán.

További
cikkeink