1051 Budapest, Október 6. utca 15. // Nyitvatartás: Hétfő - Vasárnap: 11.30-15.00, 18.00-23.00

Mi kell egy Michelin csillaghoz?

Michelin csillag logo

Talán mindenki hallott már a Michelin-csillagokról, de mit is jelentenek valójában? A francia gumiabroncsgyártó cég 1900-ban kezdett el étteremkalauzt kiadni, hogy az utazóknak segítsen megtalálni a jó ételeket útközben.

Ma már ez az egyik legrangosabb elismerésnek számít a kulináris világban – és persze sok séf álma, hogy elnyerje.

A Michelin-csillag azt jelenti, hogy egy étterem a legmagasabb minősítést kapta egy névtelen ellenőrökből álló csoporttól, akik Európa-szerte meglátogatják az éttermeket, és az ott szerzett tapasztalataik alapján osztályzatokat adnak.

Ez egy olyan elismerés, amelyet az ételek minősége, az étterem szolgáltatásai és a helyszín együttesen érdemelnek ki. Az egy csillag a „nagyon jó éttermet„, a kettő a „kiváló konyhát„, a három pedig a „különleges utazást megérő kivételes konyhát” jelzi.

Azonban nem csak a minőség, hanem a konzisztencia is kulcsfontosságú a Michelin Guide szemében. Az étteremnek állandóan kiemelkedő teljesítményt kell nyújtania ahhoz, hogy fenntartsa a Michelin csillagát.

Az áhított elismerések elnyeréséért egyes séfek mindent megtesznek: évekig keményen dolgoznak, mielőtt megnyitják saját éttermüket; mások már meglévő, jó hírnévvel rendelkező éttermeket vesznek át; de vannak, akik a semmiből kezdenek, minden hírnév nélkül.

Nem utolsó szempont a főzési technikák mesteri szintű elsajátítása, alkalmazása. Fontos, hogy az ételekben jelenjen meg a séf személyisége és egyedisége.

Mindenesetre mindannyian a tökéletességre törekednek – és remélik, hogy egy napon hamarosan a Google Maps-en is felkerülnek a nevük mellé azok a kis piros körök!

A Michelin-csillag követelményei

A Michelin-csillag elnyeréséhez az éttermeknek a következő követelményeknek kell konzisztensen megfelelniük:

  • Az összetevők minősége – Az ételeknek kiváló minőségű alapanyagokból kell készülniük. A séfnek friss termékeket és húst kell használnia, amelyet lehetőség szerint helyben vagy biogazdálkodásból szerez be.
  • Az elkészítés minősége – Az étel elkészítésének egyszerűnek, de jól elkészítettnek kell lennie. A séfnek csak minimális főzési technikákat kell alkalmaznia, hogy az összetevők természetes ízét kiemelje, ahelyett, hogy szószokkal vagy más fűszerekkel elfedné azokat.
  • A kiszolgálás minősége – A kiszolgálás ugyanolyan fontos, mint az ételek minősége, amikor egy Michelin-csillag elnyeréséről van szó. Ez drasztikusan befolyásolhatja az étterem nyújtotta élményt a vendégek számára, akik van, hogy órákat utaznak egy gasztronómiai felüdülésért.

A követelményeket így már tudjuk. De milyen előnyök várnak ránk, ha sikerült elérnünk ezt a nívós kitüntetést?

A Michelin-csillag előnyei

Az éttermek világában a Michelin csillag vagy ajánlás egyfajta státuszszimbólum, és nagy tekintélyt jelent a Michelin Guide-ban való szereplés.

A kalauz már több mint 100 éve létezik, tehát nem valami új divathóbortról van szó, amelynek nincs maradandó ereje a gasztronómia világában.

A Michelin-csillag azt jelenti, hogy az emberek mindenhonnan, akár külföldről is eljönnek, hogy megkóstolják ételeinket, és megnézzék, mi ez a nagy felhajtás.

Emellett hitelessé tesz minket, mint olyan létesítményt, amely képes betartani a minőségi konyhára és szolgáltatásra vonatkozó ígéreteket.

A csillag nem csak az éttermeknek, hanem a városnak is előnyt jelent, mivel vonzza a turistákat és a gasztronómia iránt érdeklődőket. Ez megkönnyíti a jövőben a felső kategóriás ügyfelek vonzását és növeli az étterem presztízsét.

A Michelin-csillaggal járó kihívások

Egy Michelin-csillag megszerzése az eddigiek alapján nem könnyű feladat. Meg kell tartani a minőségi szabványokat, meg kell felelni az elvárásoknak, és nyomást kell gyakorolni a fejlődésre.

Mindezt konstans rendszerességgel.

Éttermünk hírnevének megőrzése érdekében következetesnek kell lennünk a szolgáltatások és az ételek minőségét illetően – a felszolgálástól kezdve a konyhai csapatig.

Csapatunknak figyelnie kell a vásárlói visszajelzésekre is, és szükség esetén ennek megfelelően változtatnunk kell, gyorsan reagálva.

Hoppá! Bekerültünk a Michelin Kalauzba!

A Michelin-elismerés belépő a Michelin világába. A renomé az egyedi, minőségi és izgalmas választékkal rendelkező éttermeket díjazza, azokat, amelyek kiemelkednek a mezőnyből. Ezek az ország legjobbjaiként vannak számontartva az inspektorok által.

Nem titok, a 2021-es Michelin-tányér után 2022-ben is sikerült Michelin-elismerésben részesülnünk.

Ehhez hozzásegített minket Irtó Márton profizmusa mellett, konyhánk a minőségi alapanyagok hazai beszerzését tartja szem előtt.

Igyekeztünk gazdagon prezentálni a rendhagyó magyaros és a kifinomult francia ízeket, változatos, valamint folyamatosan újuló ételekkel.

Nem titok, hogy különleges, válogatott bor, sör és koktél kínálatunk is kecsegtető pluszként járult hozzá az elismerés elnyeréséhez.

Ez a kortárs étterem kiemelkedik a nyüzsgő Október utca számtalan választási lehetősége közül, mind a gördülékeny kiszolgálásával, mind a modern, jól prezentált konyhájával – és minden bizonnyal népszerű hely. Nagy táblák hirdetik a napi ajánlatokat, amelyeken a hagyományos magyar recepteket aktualizálják. A helyi sörök és borok teszik teljessé a képet.” – olvashatjuk a Michelin Guide oldalán.

Amennyiben felkeltettük érdeklődésedet, ne habozz kipróbálni séfünk ajánlatait!

Foglalj asztalt pár gombnyomással!

További
cikkeink