1051 Budapest, Október 6. utca 15. // Nyitvatartás: Hétfő - Vasárnap: 11.30-15.00, 18.00-23.00

Miért szeretjük a francia étkezési szokásokat?

Családi étkezési szokások

Tagadhatatlan, hogy minden ország nagy múltú, egyedülálló kultúrával rendelkezik: ez megmutatkozhat a történelemben, a népviseletekben, az irodalomban, a festészetben és a művészetben, és nem utolsó sorban a konyhában, de megmutathatják az étkezési szokások is.

Ha valaki a japán művészetért rajong, szinte biztos, hogy ha megkérdezed az illetőt, hogy miért pont ennek az országnak a műveiért van oda, a válasz szinte garantáltan tartalmazni fogja az ázsiai kultúra egyediségét. Az adott személy számára van ebben a kultúrában valami, ami közel áll a szívéhez, és ebből kifolyólag értékeli is azt.

Ez az étkezési szokásoknál is hasonlóan működik: a kávé szerelmeseinek lehet, hogy a török kávékultúra hat hasonlóan, mint egy művészetkedvelőnek a japán művészet – maga a török “kávészertartás” egy részletes, kifinomult folyamat, ahol nem csak a kávén, hanem az együtt töltött időn is egyaránt van a hangsúly.

Ránk a Hoppá! Bistro-nál a francia étkezési szokások gyakoroltak a török kávézáshoz vagy a japán művészetekhez hasonló benyomást – de mik is pontosan ezek az étkezési szokások?

A nap legfontosabb étkezése

Egy országnak az étkezési szokásai az egyik legfeltűnőbben abban nyilvánulnak meg, hogy mikor esznek, mit, és hogyan.

Ma már szinte világhírű az angol reggeli: bab, tükörtojás, paradicsom, gomba, szalonna és kolbász. Már a hozzávalókból is egyértelmű, hogy egy angol reggeli kiadós és laktató, ezen kívül egy másik sajátos, angol szokás a teaidő is.

Franciaországban ezzel ellentétben a reggeli nem ennyire kiadós, a franciák tojás és kolbász helyett általában egy szelet kenyérrel indítják a napot, amit például vajjal vagy lekvárral fogyasztanak, egy csésze tea vagy kávé kíséretében. A klasszikus croissant is népszerű reggeli, azonban ez általában már csak a hétvégéken vagy reggelizőhelyeken kerül fogyasztásra.

Magyarországhoz hasonlóan a franciáknál és három fő étkezésből áll a nap: reggeli, ebéd és vacsora.

Együtt finomabb

Az ebéd hagyományosan egy hosszabb folyamat, mint Magyarországon: a hagyományos francia ebéd általában két órán át tart! Manapság azonban a franciáknál is az ebédszünet általában egy órás, azonban kisebb városokban és falvakban sokszor előfordul, hogy tartják magukat a két órás időtartamhoz.

A nap fő étkezése azonban a vacsora, amit általában este 8, de nyáron van, hogy este 9-10 körül fogyasztanak. Az ebédhez hasonlóan a franciák a vacsorát is igyekeznek kiélvezni, ugyanis a franciáknál az étkezés nem csak a jóllakásról szól, hanem arról is, hogy minden falatot élvezzenek – számukra egy hagyományos étkezés egy élmény.

Ebből kifolyólag a franciák nem csak az ízeket, hanem egymás társaságát is igyekeznek kiélvezni: az ebéd, de leginkább a vacsora egy olyan étkezés, amit a franciák együtt töltenek.

Nagyobb, kiadósabb, “angol reggelis” ételek helyett kisebb porciókban és többfélét fogyasztanak: az ebédnél és a vacsoránál is jellemző egy előétel, egy főétel és egy desszert, azonban a vacsora folyamán a desszert előtt van, hogy sajttál kerül az étkezőasztalra.

A vacsora a napnak az a része, ahol a család összegyűl, hogy egy jó étel társaságában megbeszéljék, kinek milyen volt a napja, mi történt a munkában, ilyenkor együtt vitatják meg a nap történéseit, beszélgetnek és kellemes hangulatban élvezik együtt az ételt. Számukra rendkívül fontos, hogy az étkezés egy társasági esemény is legyen!

Minőségi alapanyagok, minőségi tálalás

Mindannyian figyelünk arra, hogy az étel, amit fogyasztunk, minőségi hozzávalókból készüljön- a franciák erre azonban különösen nagy figyelmet fordítanak!

Szinte minden háztartásban és franciaországi étteremben az ételek organikus hozzávalókból készülnek, amiket egyenesen Franciaországban termesztettek. Hiszen minőségi ételt minőségi hozzávalókból lehet készíteni – és ezzel a franciák teljes mértékben egyetértenek!

A minőségi hozzávalókon és elkészítésen kívül a tálalásra is rengeteg hangsúlyt fektetnek. Mivel egy egyszerű vacsora is egy családi esemény, ezért igyekeznek ezt a találalással is különlegessé tenni, ügyelve arra, hogy az étel, amit fogyasztanak, ne csak finom, hanem esztétikus is legyen. Így egy mindennapi vacsora nem csak az esték része, hanem egyfajta jutalom, egy nap végi kényeztetés.

Hogyan jelenik mindez meg a Hoppá! Bistro-ban?

Bizonyára feltűnhetett, hogy a francia étkezési szokások sokban hasonlítanak a fine dining világára: hiszen a fine dining irányzatú éttermekre is jellemző, hogy kisebb adagokat fogyasztanak a vendégek, így kiélvezve minden egyes falatot. 

Ezen kívül pedig egy fine dining irányú étterem meglátogatása egy ebéd vagy egy vacsora alkalmából is nem csak egy szimpla étkezés, hanem egy élmény, ahol gondosan elkészített, esztétikusan tálalt ételeket fogyaszthattok – mindezt úgy, hogy teljes mértékben egymásra tudtok hangolódni!

A francia étkezési szokások nagy hangsúlyt fordítanak az élményre, a tálalásra és az együtt töltött, minőségi időre – ezek pedig számunkra is rendkívül fontos értékek, ezért is döntöttünk úgy, hogy fine dining irányú ételeinkkel ezt egy szinttel feljebb emeljük, hogy az étkezés egy igazán kiemelkedő élmény legyen minden vendégünk számára.

Hisszük, hogy egy minőségi vacsorához dukál egy kellemes emlék is – ez pedig bennünk és a franciák étkezési szokásaiban közös. Ezért is törekedtünk arra, hogy ezeket az elveket Magyarországon, magyaros vonásokkal megvalósítsuk, ügyelve arra, hogy megőrizzük az étkezési szokás francia mivoltát.
Ha te is egy olyan fine dining vonalú kulináris élményre vágysz, amik ezekkel a francia szokásokkal vannak átitatva, ráadásul az ételek még tükrözik is a francia konyhát – foglalj bátran asztalt nálunk!

További
cikkeink