1051 Budapest, Október 6. utca 15. // Nyitvatartás: Hétfő - Vasárnap: 11.30-15.00, 18.00-23.00

Ismerd meg a magyar ételeket egy kis francia csavarral

Francia város

A francia konyha történelme egészen hosszú utat járt be. Ezt leginkább az uralkodói osztály igényei formálták az évek során. Ma már az UNESCO szellemi kulturális örökségének része, és rengeteg ország, étterem ad lehetőséget a királyi étkezés lehetőségére.

Az egyedülálló harmonikus ízvilágot azonban nagyon nehéz reprezentálni. Hajmeresztő jártasságra van szükségünk ahhoz, hogy kielégítően meg tudjuk testesíteni a franciák különleges kulinaritásait.

kápia paprikás kacsamáj parfé

Na de mitől olyan különleges a francia konyha?

A franciákra különösen jellemző a könnyed étkezés.

Ételeik általában növényi zsírral, vajjal készülnek, hozzájárulva a könnyű emésztéshez. Nem hívei a túlzott fűszerezésnek, a magyar konyhával ellentétben sokkal kalóriaszegényebb táplálkozásuk.

Törekednek a minőségi, friss alapanyagok használatára. Franciaországban szinte elképzelhetetlen, hogy ne organikus hozzávalókból készüljön fogásuk.

Előszeretettel használnak kakukkfüvet, petrezselymet, borsot – nem is keveset, bazsalikomot és tárkonyt. Az ételeket különleges változatosság övezi. Fő köret, csakis saláta!

Húsételeiket jellemzően borjúból, bárányból, marhából, szárnyas- és vadhúsból készítik. Rendhagyó gasztronómiai elemük a kacsamáj és a friss osztriga. Velünk, magyarokkal ellentétben a franciák szinte egyáltalán nem fogyasztanak sertést.

Ezt követően muszáj megemlítenünk a sajtokat.

Franciaországban minden egyes régió egy sajtnagyhatalom! Ez az az ország, ahol a sajtok száma több száz darabra dukál. Egyesek szerint vannak típusok, amikből akár ezerféle is lehet.

Étkezésüket általában egy gyümölcs, vagy egy könnyed desszert zárja. Fontos megjegyezni, hogy borkultúrájuk ugyancsak megérdemel egy mondatot. Az ital mindig alkalmazkodik a fogásokhoz. Legkedveltebb pedig a vörösbor.

marhahúsleves

Magyaros ételek, egy csipet francia csavarral, Budapesten.

A francia kulináris világ évről évre egyre populárisabb. Nem véletlen, hogy sokan rajonganak éteri konyhájukért.

A Michelin Guide ajánlásával invitálunk meg Téged is a Hoppá! Bistroba, ha belekóstolnál pár különleges, több ízvilágot körülölelő fogásba. Ételkülönlegességeinkkel és borainkkal várunk szeretettel!

A hagyományos magyarországi ízvilágon túl, lehetőséged van olyan ételek kipróbálására, amik garantáltan kiváltják a Hoppá! életérzést. Ezek ráadásul titkon rendelkeznek egy kis francia vonássall, amit Irtó Márton séf egyedi stílusának köszönhetünk.

Hadd adjunk egy kis ízelítőt az étlapjunkróll!

francia Créme Brülée

Leves

Ahogy a magyarok, úgy a franciák egyik legkedveltebb húsféléje is a marha, így nem is ajánlhatnánk mást az étlapról, mint egy daragaluskás, friss zöldségekkel körülölelt marhahúslevest, egyenesen honbéli Angus marha érlelt húsából.

Előétel

Tudtad, hogy a különböző szárnyas pástétomok kifejezetten francia specialitás?

Az ínycsiklandó kápia paprikás kacsamáj parfé biztosan levesz a lábadról!

Főétel

A főételek esetében már túl nehéz lenne egyet kiválasztanunk. Így hozunk kapásból kettőt is!

Személyes kedvencünk a borjú, zsemlegombóccal és friss zsályával. De gondoltunk a sajtkedvelőkre is. Második magyar-franciás ajánlásunk az étlapról, nem más mint a különleges kecskesajt, zöldsaláta ágyon, paradicsom vinegrette-vel.

kecskesajt, zöldsaláta ágyon, paradicsom vinegrette-vel

Desszert

Mi más lenne a desszertünk, mint egy könnyed, klasszikus francia Créme Brülée?

Ez a gazdag pudingból készült és vékony karamell rétegből álló édesség helyi, szezonális gyümölcsökkel kényeztet minket.

Elég! Még a végén megéhezünk.

Ohh, már késő.

Ha szeretnéd Te is átélni ezt a gasztronómiai utazást, foglalj most asztalt! A kedélyeket már úgy érezzük felcsigáztuk étlapjuk egy-egy különlegességével.

Szeretnénk azonban felhívni a figyelmed a folyamatosan újuló séf ajánlatai fülre!

Hagyományos étlapunk mellett időközönként új, limitált ideig elérhető specialitásokkal igyekszünk lenyűgözni a vendégeinket. Fő a változatosság, nemde?

Várj!

Hadd spóroljak Neked egy kis időt. Ide kattintva már foglalhatsz is asztalt!

További
cikkeink