1051 Budapest, Október 6. utca 15. // Nyitvatartás: Hétfő - Vasárnap: 11.30-15.00, 18.00-23.00

Étkezési szokások itthon és külföldön

Étel felszolgálása

Szokták mondani, hogy „ahány ház, annyi szokás”, így ezt a mondást alkalmazhatjuk arra is, hogy „ahány ország, annyi szokás”. Az étkezési szokások mindig is nagyon változatosak voltak, és az eltérések nemcsak az egyes országok, hanem az egyes régiók és kultúrák között is nagyok lehetnek. Az étkezési szokások általában a helyi éghajlat, az elérhető alapanyagok és az adott kultúra történelmének, vallásának és hagyományainak együttes eredményei.

Az első fontos különbség az étkezési szokások között amire érdemes odafigyelni az az étkezési időpont. Az angolszász országokban általában korábban esznek, azaz a reggeli és az ebéd időpontja is korábbi, míg dél-európai országokban, például Olaszországban és Spanyolországban az ebéd időpontja későbbi és a vacsora is hosszabb.

Egy másik fontos elem az étel típusa és elkészítési módja. Az ázsiai országokban, például Kínában és Japánban, a rizs a legfontosabb alapanyag, és a levesek és a zöldségek is nagyon fontosak az étrendben. Az olasz konyhában a tészta és a pizza a jellegzetes ételek, míg Franciaországban a húsételek, a sajtok és a borok híresek.

A különbségek az édességek terén is megfigyelhetők. Az angolszász országokban, mint például az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban, a desszertek általában édesek, míg az európai országokban, például Franciaországban és Olaszországban, az édességek jellemzően kevésbé édesek.

A fent említett tényezők mellett az egészségügyi szempontok is fontosak lehetnek. Az egyes országokban és kultúrákban más és más megközelítésük van az egészséges étkezéshez, és az étkezési szokások is ennek megfelelően változnak. Például a mediterrán étrend, amely a tenger gyümölcseiből, zöldségekből, gyümölcsökből és olajos magvakból áll, számos előnyös hatást gyakorolhat az egészségre. Ez az olasz, görög és spanyol konyhákban jellemző.

Egy következő befolyásoló tényező lehet a vallás és az étkezési szokásokkal kapcsolatos hiedelmek. Például az iszlám országokban tilos a sertéshús fogyasztása, míg a zsidó kultúrában kóser étkezésre van szükség. Az Indiai szubkontinensen a vegetáriánus étkezési szokások rendkívül elterjedtek, és az étkezések során gyakran különös szertartásokat követnek.

Az étkezési szokások számos előnyt nyújtanak a kultúrák számára. Az eltérő ízek és az ételek sokszínűsége lehetővé teszi az emberek számára, hogy új ételeket kóstoljanak, és megismerjék más országok és kultúrák gasztronómiai hagyományait. 

Érdekes étkezési szokások a világból

Japán

Talán Te is emlékszel még, amikor édesanyukád gyakran kért arra, hogy ne szürcsöld a levest. Mindezt érdemes elfelejteni, ha Japánba mész! Náluk az a szokás, hogy a tésztás leveseket és a ramen levest, olyan hangosan szürcsölik amennyire csak lehet, hiszen ez az élvezet kifejezésére szolgál, valamint fokozza a leves ízét fogyasztás közben.

Dél-Korea

Koreában nagyon fontos az idősek tisztelete, így mielőtt elkezdenéd az étkezést, győződj meg arról, hogy az asztalnál lévő idősebbek kezdték el először az evést. 

Egyiptom

Egyiptomban elméletileg az étel megsózása sértés a szakács számára! Így, ha nem azt szeretnéd kifejezni, hogy nem ízlik az étel, inkább ne sózd meg!

Oroszország

Oroszországban például, ha egy üveg vodka elfogyott, akkor az üres palackot a padlóra kell helyezni! Az oroszok úgy vélik, hogy egy kiürült palack az asztalon balszerencsét jelent!

Franciaország

A franciáknak egyedülálló étkezési kultúrája van, ugyanis a vacsora náluk órákig tart. Ez a hosszú ideig tartó étkezés náluk a társasági tevékenységekhez tartozik, így például étteremben a költségek felosztása sem figyelhető meg náluk.

Olaszország

Az olaszoknál is hasonló az étkezési kultúra, ők is általában lassabban esznek, tovább ízlelgetik az ételeket, illetve az ételek elkészítése is több időt vesz igénybe náluk.

Étkezési szokások Magyarországon

Magyarország hagyományosan gazdag kulináris kultúrával rendelkezik, és az étkezési szokások igencsak változatosak. Emellett pedig az ételek és az étkezések fontos szerepet játszanak az emberek mindennapi életében.

A magyarok hagyományosan háromszor étkeznek naponta: reggelit, ebédet és vacsorát. A reggeli általában könnyű, például gyümölcsökből vagy gabonapelyhekből és joghurtból áll, míg az ebéd a legfontosabb étkezés, és általában 12 és 14 óra között fogyasztják. Az ebédet általában magyaros, húsos ételek alkotják, mint például a gulyásleves, a paprikás csirke, a töltött káposzta vagy a halászlé. Mellé általában valamilyen savanyúság és kenyér is jár. A vacsora pedig legtöbbször könnyű, például leves vagy szendvics.

Az étkezések során a magyarok nagy figyelmet fordítanak a társaságra és az együtt evésre. Az étkezések általában hosszabb időt vesznek igénybe, és az emberek szeretik eltölteni az időt a családjukkal és barátaikkal az asztalnál. Az ünnepeken különösen fontos szerepet játszik az étkezés és az ételek gyakran hagyományosak és jellemzőek az adott ünnepre. Karácsonykor például a halászlé, a káposzta, húsvétkor pedig a tojás és a főtt sonka.

A hús nagyon fontos a magyar konyhában, és a sertéshús az egyik legkedveltebb alapanyag. A marhahús, a bárányhús és a baromfi is gyakori alapanyag. A paprika és a paradicsom is fontos szerepet játszanak a magyar konyhában, és számos híres étel, mint például a paprikás csirke vagy a gulyásleves is tartalmazza őket. Mint már említettük, a krumpli és a kenyér is igencsak népszerű a magyar konyhában, és gyakran felhasználják az ételek kísérőjeként.

Néhány érdekesség a magyar konyháról

Kiindulópont a hagyma

Talán nekünk, magyaroknak fel sem tűnt eddig, de a főzés első lépése mindig a hagyma, illetve a hagyma párolása olajon. És a legtöbb ételünk valóban így kezdődik, nem csak a pörköltök, de a raguk és a főzelékek is.

Paprika nélkül nincs étel

A friss paprika sok magyar étel elengedhetetlen kelléke: gondoljunk csak a lecsóra, a paprikás krumplira vagy a gulyásra

Mindent kenyérrel eszünk

A legtöbb fogás mellé a magyarok kenyeret esznek, még bizonyos levesek mellé is, ami a külföldiek számára meglepő lehet.

Szeretünk sütni-főzni

A magyarok nagyon szeretnek sütni- főzni, és az otthon elkészített ételek hagyománya fontos az országban. Az ünnepek és a családi események alkalmával a háziasszonyok hatalmas mennyiségű ételt készítenek el, és családi körben fogyasztják el.

Rajongunk az alkoholért

A magyarok nagy rajongói az alkoholnak, és számos híres magyar borral és pálinkával büszkélkedhetünk. A Tokaji bor például a világ egyik legismertebb borai közé tartozik.

További
cikkeink