1051 Budapest, Október 6. utca 15. // Nyitvatartás: Hétfő - Vasárnap: 11.30-15.00, 18.00-23.00

Konyhai szavak kisokosa

Reggeli az étteremben

Veled is előfordult már az a kellemetlen eset, amikor egy profi receptet bújva nem értetted, hogy pontosan miről is van szó? Idegen, eddig ismeretlen kifejezések mindenhol, amelyek elegyedtek a franciával és a magyarral, azonban a valódi jelentésüket még ma sem tudod.

A legtöbben sajnos azért nem vesznek profi gasztronómiai magazinokat vagy könyveket, mert nyugtalanítóan hat rájuk az a rengeteg szakkifejezés, amely bennük olvasható.

Egy egyszer saláta elkészítését sokszor hihetetlenül összetetten írják le, azonban nem a lépések tűnnek nehéznek, hanem az elkészítéshez kapcsolódó igék és szavak.

Mivel tudjuk, hogy milyen érzés ennyire elveszettnek és ismeretlennek érezni magadat a gasztronómia szövevényes útvesztőiben, ezért most segítséget nyújtunk számodra!

Tarts velünk a legfontosabb szakkifejezések kisokosában és ha elbizonytalanodnál egy kifejezés hallatán, ne félj felcsapni a kisokosunkat!

Hiszen ne feledd: a nem tudás nem szégyen, az viszont, ha nem állsz érdeklődően és nyitottan a dolgokhoz, kellemetlen tud lenni!

Étel készítés közben egy budapesti étteremben

Miért olyan fontosak a gasztronómiai szakkifejezések?

Egyszerűnek tűnik a kérdés, azonban valójában kicsit összetettebb is.

A gasztronómia világában való megfelelő kommunikációhoz és ahhoz, hogy a séfek pillanatok alatt megértsék magukat a személyzettel, bizony nagy szükség van a szakszavakra.

A legtöbbször az is megeshet, hogy egyedi nyelv alakul ki a konyhafőnök és a konyhában dolgozó személyzet többi tagja között.

Egy kitűnő, profi étterem konyhájában mindennek flottul és hibátlanul kell működnie, éppen ezért elengedhetetlen a tökéletes kommunikáció és a csapatmunka.

A következő kisokosban leírt és taglalt szakkifejezések elengedhetetlenül fontosak mind az étterem, mind a séfek életében.

Legyünk nyitottak és igyekezzünk minél több kifejezést megtanulni, hogy azok sikeresen tudjanak rögzülni.

Így, amikor legközelebb étteremben járunk és a pincér éppen a marinálásról vagy a blansírozásról beszél nekünk csillogó szemekkel, garantáltan nem fogjuk kívülállónak és tudatlannak érezni magunkat.

Éttermi eszközök

A legfontosabb gasztronómia kifejezések kisokosa

Al dente: 

ez a kifejezés mindig a tésztákra szokott vonatkozni. Azt jelenti, hogy nem hagyjuk szétfőni a tésztát, hanem kellemesen ropogósra, azaz haraphatóra hagyjuk. Ha al dente tésztát szeretnénk készíteni, érdemes mindig kivenni egy-egy szálat főzés közben és ellenőrizni az állapotát.

Bardírozás:

egy olyan eljárást és ételkészítési módot takar, amikor enyhén vékonyra felszeletelt szalonnákba csavarjuk a húsokat.

Bécsi bundázás (panírozás):

Mindannyiunk által ismert és igen kedvelt bundázási mód, amelytől a rántott hús csak úgy ropog. A panírozáshoz szükség van lisztre, jól felvert tojásra és zsemlemorzsára is.

Blansírozás: 

Ennek a folyamatnak a során forró vízbe tesszük a zöldségeket, így lesznek hőkezelve. Ezután pedig közvetlenül hideg vízbe tesszük, így gyönyörű színt kap és még a formája is sértetlen állapotban marad meg.

Buggyantott tojás:

Ismerős lehet még posírozott vagy bevert tojás néven is. Ez a módszer finomabban főtt tojást eredményezhet, mint a magasabb hőmérsékleten, például forró vízben történő főzés. 

Casserole: 

Mélyre kialakított, nyeles serpenyő, amelyet itthon nem igazán használnak, külföldön jellemzőbb inkább.

Gratin: 

Sütőben ropogósra sütés, méghozzá sajt vagy zsemlemorzsa alatt. Ezzel az eljárás megakadályozza, hogy az étel kiszáradjon.

Glasszírozás:

Ennek az eljárásnak köszönhetően megőrizhető a húsok szép színe. Lényege, hogy a húsokat bevonattal fényezik. Sütés közben kenegetik őket, így minél szebb végeredmény érhető el.

Hús kötözés:

 Ezzel az eljárással a nagyobb húsokat, főként a vadakat és a halakat szokás kezelni. A lényeg itt azon van, hogy a húsok kötözése során ne veszítsék el az eredeti alakjukat.

Irdalás: 

Húsok és halak készítésénél azt jelenti, hogy a sütés előtt bevagdossák őket. Célja, hogy a bőr ropogósabb legyen és a zsír jól kisüljön.

Száraz pácolás:

Ez a pácolási eljárás azt takarja, amikor a vadhúsokat megborsozzuk, majd száraz pácoljuk és végül megfűszerezzük.

Passzírozás: 

Szitán vagy valamilyen szűrőn áttörjük az anyagokat, így egynemű, pépes masszát kapunk.

Montírozás: 

Krémleveseknél és kész ételeknél jellemző eljárás, az ételek vajjal való dúsítását jelenti.

Konfitálás: 

Zsiradékban történő sütést jelent, alacsony hőfokon. Ennek köszönhetően pedig a húsok egyáltalán nem száradnak majd ki. 

Éttermi eszközök

Kalandos ízélmény a Hoppá!-ban

Annyi, de annyi -féle finomság és egyedi íz van még, hogy felsorolni is lehetetlen lenne, azonban bízunk benne, hogy mostanra már összefutott a nyál a szádban és nagy lelkesedéssel próbálod majd ki az új ételeket!

Nálunk, a Hoppá! Bistroban új szintre helyeződik a vendégélmény, hiszen minden kérésnek igyekszünk eleget tenni. Folyamatosan megújuló heti menüinkkel új ízeket és ételsorokat csempészünk a vendégeink életébe.

Téged is arra biztatnánk, hogy ne félj megújulni és kilépni a komfortzónádból, már ami az új ízeket és a különleges ételeket illeti! Várunk szeretettel!

További
cikkeink