1051 Budapest, Október 6. utca 15. // Nyitvatartás: Hétfő - Vasárnap: 11.30-15.00, 18.00-23.00

Ilyen egy tökéletes bisztró 2022-ben!

Éttermi asztal étlappal

Francia hangulat és életérzés. Szezonális alapanyagok és egy csipet romantika. Ezekkel jellemezhetnénk a bisztrókat, amelyek nem csupán manapság örvendenek nagy sikernek, hiszen egy bisztró régen is a társaságok közkedvelt helyszínének számított.

Téged milyen érzések fognak el, amikor egy szépen berendezett, hangulatos kis bisztróba lépsz? Milyen gondolatok jutnak eszedbe, ahogyan megérzed a levegőben a frissen sütött palacsinta illatát?

Ahány bisztró, annyiféle hangulat és közölnivaló. Azonban egy dologban szinte mindegyik bisztró közös: egy csipetnyi vidámságot és a gasztronómia szeretetét szeretné átadni.

Amennyiben Téged is régóta érdekel a bisztrók bűvös és elegánsan franciás világa, tarts most velünk!

Elmeséljük a bisztrók történetét, így legközelebbi látogatásod alkalmával garantáltan más szemmel nézel majd a bisztrókra.

Elbűvölő eredet

Kíváncsi vagy rá, hogy mégis honnan származik a bisztró kifejezés?

A bisztró jelentése egy olyan aprócska hely, ahol viszonylag könnyebben elkészíthető ételeket adnak el pénztárcabarát árakon.

Azóta ez az elképzelés és fogalom átalakult, hiszen manapság bisztrók alatt azokat a vendéglátó helyszíneket értjük, ahol egyedi és kitűnő gasztronómiában lehet részünk.

A többségnél pedig az is elmondható, hogy mindehhez még kitűnő minőségű borokat is kínálnak.

Tehát ha egészen pontosan és korrekten szeretnénk megfogalmazni, hogy mit is értünk bisztró alatt, akkor így fogalmazhatnánk:

Bisztrónak nevezünk minden olyan éttermet, amely kialakítása kicsi és minőségi, izgalmas ételeket kínál a vendégei számára, megfizethető árakon. Manapság egyre inkább jellemzővé vált az is, hogy a tulajdonosok vezetik a bisztrókat.

Éttermi berendezés

Fogások és finomságok a bisztrókban

Egy bisztróban nem kell több 10 oldalas étlapra számítanod, ahogyan arra sem, hogy akkora adagokat kapsz, amelyeket aztán alig győzöl majd megenni.

A bisztróban éppen az a tökéletes, hogy különféle egyedi menükre specializálódott. A legtöbb helyen elérhető napi vagy heti menü is, amely által a vendégnek lehetősége van minél több fogás kipróbálására.

Egy dologban biztos lehetsz: ha bisztróba látogatsz, az unalmas éttermek légkörének és a kockás terítőnek búcsút inthetsz! Készülj fel a minőség és az exkluzivitás lenyűgöző világára, ugyanis egy bisztróban biztosan ezt fogod kapni.

Isten hozott a 60-as és 70-es években!

Eddig még biztosan nem hallottad azt az érdekes tényt, hogy a 60-as és 70-es években főként azokat a büféket és vendéglátó egységeket hívták bisztrónak, amelyek gyors kiszolgálásukról voltak jellegzetesek.

Manapság nem igazán van rá konkrét szabály, sem előírás, hogy pontosan mit is értünk bisztrók alatt, azonban egy dologban szinte mindenki egyetért ezen a téren: a bisztrók házias ízeket mutatnak be és nem áll távol tőlük a tökéletes, minden részletre odafigyelő gasztronómia sem!

Ebben a korszakban jellegzetesség volt még a bisztrók terén, hogy legtöbbször nem rendelkeztek étlappal. Ezt úgy oldották meg, hogy egy hatalmas pala táblára kiírták az aznapi, aktuális menüt.

Természetesen, mint minden valamire való bisztróban, a legtöbb helyen finom süteményeket, ízletes kávékat és frissítő italokat is lehetett kapni.

Étterem elrendezése

A bisztrók fénykora

A bisztrók igazi királysága és felemelkedése az 1950-es évek derekára tehető. A helyszín pedig, ahol ez a különleges vendéglátó egység hatalmas sikert könyvelhetett el, nem volt más, mint Franciaország!

Öröm volt nézni az akkori lakosságnak, hogy folyamatosan és igen gyors ütemben egymás után nyíltak meg az újabbnál újabb bisztrók.

Az emberek lelkesedése miatt pedig nem kellett aggódni, hiszen folyamatosan záporoztak az új bisztrókba. Ha jobban belegondolunk és kicsit a dolgok mögé nézünk, teljesen érthető, hogy ekkora sikert arattak ekkoriban a bisztrók.

Ahogyan ma is, akkoriban is szükségük volt az embereknek egy olyan étteremre, ahol jó minőség ételeket érhettek el, kedvező áron, ráadásul viszonylag gyorsan.

Várakozni senki sem szeret, főleg nem hosszú perceket. Különösen nem akkor, ha éhes. Éppen ezért a bisztrók akkor is és ma is pazar és elengedhetetlen összetevői a gasztronómia világának!

Az átalakulás korszaka

Sajnos, mint minden jónak, egy idő után a bisztróknak is kezdett befellegzeni. Egyre inkább elkezdett csökkenni az érdeklődés irántuk, hiszen modernebb és újabb gasztronómia trendek törtek utat maguknak.

Szerencsére a bisztrók teljesen nem koptak ki a köztudatból és igyekeztek annyira alkalmazkodni a kialakult helyzethez, amennyire csak képesek voltak rá. Ennek köszönhetően nem tűntek el végleg az éttermi palettáról, hanem szerves részei maradtak továbbra is az emberek mindennapjainak.

Milyen egy tökéletes bisztró manapság?

Váratlan. Kísérletező. Nem ijed meg az újdonságoktól, nyitott a modern trendekre a gasztronómia terén.

Mivel a bisztrókra nincsen pontos meghatározás vagy szabály mind a mai napig, éppen ezért az ott dolgozó séfek és tulajok is az egyediség mintapéldái.

Egy bisztró a mai világban attól lesz igazi vendéglátóhely, hogy az ételekben és a kiszolgálásban is érezni lehet a főzés és a gasztronómia iránti teljes elkötelezettséget és szeretetet.

A szezonális alapanyagok, friss összetevők és a hazai ízek pedig alapvetőek egy kitűnő bisztró esetében.

Éttermi asztal étlappal

Ahol a vendég véleménye számít

A Hoppá! Bistroban minden vendég számít, a véleményük és értékes meglátásaik pedig nélkülözhetetlen összetevői a tökéletes konyhának és az étterem működésének!

Amennyiben ínycsiklandó falatokra vágynál és szeretnéd megtapasztalni azt az érzést, amikor csakis Te vagy az első egy étteremben, akkor ne habozz és foglalj asztalt hozzánk!

Alig várjuk, hogy megismerhessünk!

További
cikkeink